Europees Parlement wil meer inspecties slachthuizen

28 mei 2020

Het Europees Parlement wil de arbeidsomstandigheden van Europese seizoenarbeiders en andere arbeidsmigranten verbeteren. Door de coronacrisis komen volgens de Europarlementariërs de misstanden op de werkvloer duidelijk aan het licht. Daarom pleitten ze voor meer arbeidsinspecties op de werkplekken, waaronder de slachthuizen in Nederland.

Dinsdag 26 mei werd de positie van arbeidsmigranten besproken in het Europees Parlement. De Europarlementariërs uitten hun zorgen over de omstandigheden waarin vooral arbeiders uit Midden- en Oost-Europa moeten werken. Dit geldt overigens niet alleen voor de seizoenswerkers in de Nederlandse, Duitse en Franse vleesindustrie, waar momenteel sprake is van een corona-uitbraak.

Een ander voorbeeld zijn de Roemeense en Bulgaarse zorgmedewerkers in Oostenrijk. Ook in andere sectoren zoals de bouw, landbouw en product zijn er problemen. In totaal gaat het om 1,9 miljoen gedetacheerde werknemers in Europa en om nog eens 1,5 miljoen zogeheten grenswerkers. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld in Hongarije of Slowakije wonen en voor hun dagelijkse werk naar Oostenrijk pendelen.

Meer arbeidsinspecties 

De Europese Parlementsleden benadrukten dinsdag dat gedetacheerde arbeiders volgens het EU-recht dezelfde behandeling moeten krijgen als hun binnenlandse collega’s. Ze riepen de lidstaten op om meer arbeidsinspecties uit te voeren, waar nodig in samenwerking met de Europese Arbeidsautoriteit. Verder moeten landen de EU-regels op het gebied van mobiliteit – hieronder vallen onder andere vrij verkeer, detachering en de coördinatie van sociale zekerheid – volledig doorvoeren en volhouden.

Een aantal leden onderstreepte dat er nog steeds uitzendbureaus zijn die de EU-regels aan hun laars lappen. Zij werven werknemers en zorgen vaak ook voor slaapplekken in pensions of andere vormen van huisvesting. De Europarlementariërs riepen op om de arbeiders te beschermen tegen malafide praktijken. Werknemers moeten beter beschermd worden om te vermijden dat zij naast hun baan ook hun huisvesting eenvoudig kunnen verliezen. Daarnaast is echt vrij verkeer van arbeiders alleen mogelijk als de werkomgeving veilig is, zo stelden de volksvertegenwoordigers vast.

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?