Europese bescherming voor vlees van Vlaams rood rund

13 november 2019
Foto: Paul Hermans, Wikimedia

Het rode runderras hoort bij West-Vlaanderen. De flinke runderen zijn goed zichtbaar in het landschap en het vlees is een geliefd product in de Belgische gastronomie. Eerder werd dit vlees als erkend als West-Vlaams streekproduct. Nu krijgt het ook Europese bescherming. 

Het Belgische runderras West-Vlaams rood is ontstaan uit het 18e-eeuws Kassels rode vee. De runderen worden zowel voor de melk- als voor vleesproductie gehouden. De dieren voeden zich vooral met gras en graslandproducten en dat heeft in vloed op de smaak. Het vlees van deze runderen heeft een mooie donkerrode kleur en is licht en fijn met vet gepersilleerd. Door de zeer fijne vezel is het vlees mals. Het heeft een volle, intense smaak, waarbij het fijne vet voor een romige toets zorgt.

Het vlees van de rode runderen uit West Vlaanderen is nu opgenomen in het Europese register dat streekproducten beschermt. Producten die in aanmerking komen voor deze beschermde oorsprongsbenaming (BOB) moeten in een bepaalde streek zijn gemaakt volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. Voor het vlees van het West-Vlaamse rood rund geldt dat de runderen moeten zijn gefokt en gekweekt in de provincie West-Vlaanderen. Het vlees dient afkomstig te zijn van koeien tussen de 3,5 en 8 jaar oud of van ossen tussen de 2 en 3,5 jaar.

Er zijn meer dan 1450 producten die deze Europese bescherming krijgen. Voorbeelden zijn parmaham, balsamico-azijn uit Modena, Noord-Hollandse Gouda kaas en Noord-Hollandse Edammer.

Altijd op de hoogte blijven?