Europese pluimveevleessector bezorgd over handelsakkoord Mercosur

4 juli 2019

De Europese organisatie voor de pluimveevleesindustrie AVEC maakt zich ernstige zorgen over het handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen. Dit akkoord zou een verdubbeling van de hoeveelheid pluimveevlees uit Zuid-Amerika op de Europese markt betekenen. 

Mercosur is de douane-unie tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela. De Europese Unie en deze Mercosur-landen zitten in de laatste fase van de onderhandelingen. De Europese organisatie voor de pluimveevleesindustrie AVEC maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen van dit akkoord voor de Europese pluimveehouders. De Nederlandse brancheorganisatie Nepluvi deelt deze zorgen.

Volgens AVEC betekent het handelsakkoord dat er jaarlijks 180.000 ton extra pluimveevlees uit Zuid Amerika op de Europese markt komt. Dit is een verdubbeling van de hoeveelheid die eind 2017 bij de onderhandelingen op tafel kwam. AVEC wijst erop dat de Europese Unie jaarlijks al bijna 900.000 ton pluimveevlees uit niet-Europese landen invoert. Dit ligt veel hoger dan de import van rund- (300.000 ton) en varkensvlees (20.000). De verdere toename van de import zal gevolgen hebben voor de werkgelegenheid in de Europese pluimveesector.

AVEC: “De Europese Commissie noemt de Europese pluimveesector een succes. De sector is onafhankelijk en ontvangt geen Europese subsidies, marktgericht en flexibel. Bovendien produceert de sector betaalbare producten, met lage CO2-uitstoot en het product voldoet aan de hoogste standaarden.” Met dit akkoord kiest Europa volgens AVEC voor de invoer van producten met een lagere standaard en geeft hiermee een signaal af aan de Europese pluimveehouders dat alle inspanningen op het gebied van dierenwelzijn, voedselveiligheid en milieu voor niets zijn geweest.

Altijd op de hoogte blijven?