Event NEPLUVI in teken van koken met minder bekende kipdelen

Logo_NEPLUVI

Op 17 november organiseerde NEPLUVI, de Vereniging voor de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, het evenement ‘Kip uit Europa: Vierkantsverwaarding’. De middag stond in het teken van koken met minder bekende delen van de kip en voorbeelden uit keten om te laten zien dat van kip niets verspild wordt.

Het evenement vond plaats in de open keuken van Het Koetshuis in Hulshorst. Hier gaven chef Guido Waterman, René Pluijm en Job Pattinasarany een kookworkshop met de minder bekende delen van de kip.

Gerechten

Gerechten als wingtip in Caribische marinade, risotto met kippenniertjes, paté van kippenlever en ‘pleursoep’ (een bouillon van kippenbotten en -looppoten en groenten) stonden onder andere op het menu. Aan het eind van de middag had iedereen de mogelijkheid om het eten te proeven.

Vierkantsverwaardig

De voorzitter van NEPLUVI, Gert-Jan Oplaat, vulde de middag aan met een presentatie over vierkantsverwaarding. Hierin vertelde hij hoe de pluimveesector ervoor zorgt dat alle stukken van het pluimvee worden gebruikt. Vleesresten van karkassen worden na de slacht van het bot gescheiden enverwerkt tot halffabricaten. De (bij)producten, de veren en bloed, zitten in diervoeder en de pluimveemest helpt bij het opwekken van elektriciteit.  

Kip in Europa

Oplaat vertelde verder over Kip uit Europa. Dit initiatief toont de hoge kwaliteit van de Nederlandse kip met zijn Europese garanties. De zorg waarmee het vlees geproduceerd wordt en de hoge voedselveiligheid en -kwaliteit laten de consument zorgeloos genieten van het vlees.

Op het evenement waren verschillende foodbloggers -en vloggers aanwezig. Zij gaan de komende weken in hun eigen keuken aan de slag gaan met kipgerechten en de recepten delen onder hun volgers.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Wildseizoen biedt kansen voor slagers

Wildseizoen biedt kansen voor slagers

Wild en gevogelte zijn een gat in de markt voor de slager. Hert, everzwijn, moeflon, gems, haas, wild konijn, wilde eend, fazant, duif, poldergans en patrijs; vanaf 15 oktober mag er op gejaagd worden, al zijn er diersoorten die in andere maanden of zelfs jaarrond bejaagd mogen worden.

Wildcentrale is klaar voor het nieuwe seizoen

Wildcentrale is klaar voor het nieuwe seizoen

Het wildseizoen is weer geopend. Dat betekent voor Rogier en Marijke Wouters dat hun winkel, de Wildcentrale, in het centrum van Nijmegen ook op maandag open is. De vitrine ligt naast de gebruikelijke kipproducten nu ook vol met allerlei wild; van hert en eendenbout, tot hazenpeper en wildzwijngoulash.

Europese pluimveevleessector bezorgd over handelsakkoord Mercosur

Europese pluimveevleessector bezorgd over handelsakkoord Mercosur

De Europese organisatie voor de pluimveevleesindustrie AVEC maakt zich ernstige zorgen over het handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen. Dit akkoord zou een verdubbeling van de hoeveelheid pluimveevlees uit Zuid-Amerika op de Europese markt betekenen.  Mercosur is de douane-unie tussen Brazilië, Argentinië,...