De vleessector verandert snel en ingrijpend - tijdens deze pandemie al helemaal. De industrie verandert in hetzelfde tempo mee. “De techniek ondersteunt ons ambacht.” Vandaag het derde deel van deze rondvraag met Stephen van Uhm van Van Uhm BV.

“Wij zullen ons steeds verder specialiseren en gewoon blijven doen wat we zeggen en zeggen wat we doen. Dat is niet zo spannend. We willen graag onze klanten blijven bedienen op de manier die bij ons past. We zetten ons ook met plezier in voor nieuwe bedrijven. Dat is samengevat wel Van Uhm.” Aan het woord is Stephen van Uhm, de derde generatie van het familiebedrijf Van Uhm BV en nu tien jaar aan het roer.
Precies 75 jaar geleden, in 1946, ontstond Van Uhm BV in het Twentse Borne. Eind jaren ‘80 kwam daar Habuba BV uit Volendam bij. Sindsdien is er veel veranderd, vertelt van Uhm. “Mijn grootvader verkocht op de fiets kruiden en messen. Mijn vader breidde het bedrijf uit waarbij de focus steeds meer op de machines kwam te liggen. Nu zijn we een full servicepartner voor de complete voedselverwerkende industrie. In de loop der tijd is ons pakket versmald omdat we kiezen voor een specialistisch aanbod. Dit specialisme zie je weer terug in onze service. Onze nuchtere Twentse inslag, gecombineerd met de mentaliteit van onze Volendamse collega’s, zorgt voor korte lijnen. We houden van snel en doelgericht handelen.”

Branche in beweging

“Van de 45 medewerkers is de helft verantwoordelijk voor technische ondersteuning. Ze kennen onze machines. Dat zie je terug in alle afdelingen, binnen en buiten, van werkvoorbereiding tot reparatie. En we zijn transparant. What you see is what you get, onze klanten betalen bijvoorbeeld alleen de echte werktijd.”
Ondertussen volgt ook Van Uhm de ontwikkelingen in de markt. “De branche is altijd in beweging, en tijdens corona nog meer. Maar food is een degelijke sector. Bedrijven die alleen aan de horeca leverden ontplooien nieuwe ideeën en producten. Daar komen wij weer bij kijken. Er komen hoe dan ook meer machines want handen zijn steeds moeilijker te vinden. Plus dat de output telkens hoger moet en hygiëneregels strenger worden. We kijken naar kansen en denken graag mee in het proces.”

Dit is deel 3 van de rondvraag 'Vleesbranche volop in beweging'. Volgende week volgt deel 3. Lees hier deel 1 en deel 2 terug. Abonnees van Vlees+ lezen de hele rondvraag online of in Vlees+ 2-2021. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vlees+ en betaal het eerste jaar slechts € 49,99 excl btw.

Altijd op de hoogte blijven?