Gastvrij Rotterdam: feest voor de fijnproever

Gastvrij Rotterdam 2 LR

De derde editie van de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam vindt maandag 21 tot en met woensdag 23 september plaats in Ahoy Rotterdam. Het evenement is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een feest voor de fijnproever en een niet te missen vakbeurs voor de ambitieuze horecaprofessional. Drie dagen lang even helemaal onderdompelen in de heerlijke wereld van smaken, geuren en etiquette. Met als één van de hoogtepunten de tweejaarlijkse Nederlandse finale van de Bocuse d’Or.

Gastvrij Rotterdam is na twee voorgaande edities uitgegroeid tot een hoogstaand gastronomisch platform voor de ambitieuze horecaprofessional. En die zal zich weer drie dagen lang vol overgave te goed doen aan de talrijke delicatessen, topgerechten en speciaal geselecteerde dranken.

Met nog een kleine twee maanden te gaan hebben al ruim 1.400 bezoekers zich aangemeld. Daarmee is de toeloop al 20 procent hoger dan vorig jaar. Met 270 exposanten, 125 workshops, talloze culinaire hoogstandjes en sublieme innovaties onder één dak staat Gastvrij Rotterdam inmiddels stevig op de kaart. Een boordevol programma van workshops, masterclasses, debatten en proeverijen staat op de planning. En er wordt flink culinair gestreden. Onder andere tijdens de Finale Young Chef Award en tijdens de Nederlandse finale van het internationale foodfenomeen Bocuse d’Or.

Tipje van de sluier

Ook dit keer is het drukbezochte KookWeiland weer van de partij, waarbij topchefs een kijkje in de eigen keuken gunnen. Dat doen ze met jamsessies, kookdemonstraties en creatieve culinaire presentaties. In de sfeervolle ambiance van het WijnPaviljoen worden perfect uitgebalanceerde wijn-spijscombinaties gepresenteerd.

Duurzame inspiratie

Gastronomisch Nederland wordt steeds duurzamer. Eerlijke, biologische en lokale ingrediënten zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse keuken. Tijdens een live cooking-programma in het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen staat de duurzame inspiratie centraal. Op basis van de drie dagthema’s, Duurzame vis, de nieuwe Rotterdamse Keuken, Zeeuws en Zilt, koken ambitieuze chefs de heerlijkste verantwoorde gerechten.

Olympische Spelen op horecagebied

De Bocuse d'Or-wedstrijden zijn nationaal en internationaal een fenomeen. Tweejaarlijks vindt de Nederlandse finale plaats en dit jaar voor de eerste keer tijdens Gastvrij Rotterdam. Tijdens de Nederlandse finale van de Bocuse d'Or wordt in een kleine 5 uur koken beslist wie Nederland gaat vertegenwoordigen bij de internationale Bocuse d’Or wedstrijd in Boedapest. Bij de Nederlandse finale op maandag 21 september 2015 strijden deze talentvolle koks om een ticket naar Boedapest: Gert van der Heijden van Het Roode Koper in Ermelo, Emiel Kwekkeboom van La Rive* (Amstel Hotel) in Amsterdam, Stephan Nijst van De Eetclub in Scheveningen, Jan Smink van De Librije*** in Zwolle en Kees Visser van Bij Kees uit Zierikzee. Deze keukenmeesters werken met verplichte ingrediënten. Het visgerecht: tarbot, kreeft en kokkels. Het vleesgerecht: kalfshaas, niertjes, zwezerik en kalfswang. Beide gerechten worden begeleid door drie garnituren en een saus. De jury bestaat uit vijf SVH Meesterkoks, Jonnie Boer, André van Doorn, Marc van Gulick, Onno Kokmeijer en Dick Middelweerd, die de gerechten beoordelen op smaak, technieken en presentatie.

Reactie toevoegen