‘Geen besmet Pools rundvlees in Nederlandse winkels’

Slachthuis Rund

De Europese Commissie heeft Polen opgeroepen om de verkoop van het vlees van zieke koeien onmiddellijk te stoppen en het vlees zo snel mogelijk te traceren. Volgens de NOS zijn er geen zieke Poolse koeien in de Nederlandse vleesketen beland.

Door Lin Batten - Foodlog

Deze week kwam door een undercoveractie van een Pools televisieprogramma aan het licht dat mogelijk besmet vlees in omloop is. De journalist filmde hoe in een Pools slachthuis zieke, niet meer voor humane consumptie geschikte koeien geslacht en verwerkt werden. Slachthuismedewerkers sneden tumoren en andere aangetaste delen weg van karkassen zodat ze gezond leken. De slacht van de zieke dieren vond 's nachts plaats, buiten het zicht van veterinaire inspecteurs. Volgens deskundigen brengt het eten van het vlees van dergelijk zieke koeien ernstige gezondheidsrisico's met zich mee.

Afgelopen donderdag verklaarde Pawel Niemczuk, Chief veterinary officer van Polen, in een persconferentie dat het afgelopen half jaar mogelijk besmet vlees is geëxporteerd naar Zweden, Frankrijk, Portugal, Roemenië, Hongarije, Estland, Finland, Spanje en Slowakije.

Er is geen besmet Pools rundvlees in de Nederlandse schappen beland, meldt de NOS. Die garantie kan alleen gegeven worden voor vers vlees aan een stuk. Voor verwerkte geïmporteerde producten kan die zekerheid echter niet worden gegeven.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt de situatie nauwlettend in de gaten en zegt zich weinig zorgen te maken omdat de tracering van vlees voldoende geborgd is. Niettemin moet worden geconstateerd dat bijvoorbeeld samengevoegde partijen hammen met verschillende geografische oorsprongen binnen het huidige traceringssysteem niet meer individueel kunnen worden onderscheiden. Dat geldt ook voor partijen gesnipperd en draaivlees van runderen. Zulk vlees wordt internationaal ingekocht voor verwerking in vleesproducten en bereidingen, zoals hamburgers en pizza's. Het is voorbarig om voor zulke producten volledige garanties af te geven.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Vion presenteert nieuw assortiment diepvriesproducten

Vion presenteert nieuw assortiment diepvriesproducten

Vion brengt met het label Cool Cuts een nieuw assortiment diepvriesproducten op de markt. Het assortiment bestaat uit gerijpt rundvlees van het premiummerk Goldbeef en is afgestemd op de horeca en andere grootverbruikers, en op de detailhandel.  Premium Beef Het vlees is afkomstig van het Simmentaler rund en het ras Holstein Friesian. “Vion...

Voedingscentrum: mannen moeten minder vlees eten

Voedingscentrum: mannen moeten minder vlees eten

Het Voedingscentrum is een campagne gestart die mannen moet stimuleren minder vlees te eten. Vaker kiezen voor peulvruchten, noten en ei levert winst op voor je gezondheid én het milieu, zo stelt de campagne ‘Er is meer dan vlees’. De campagne moedigt mannen aan hun vleesconsumptie te halveren. In de campagne worden peulvruchten,...

Jan Zandbergen brengt Uruguayaans Wagyu op de markt

Jan Zandbergen brengt Uruguayaans Wagyu op de markt

Onder de naam Churrua biedt Jan Zandbergen Uruguayaans Wagyu op de markt. Dit merk bestaat uit een assortiment graangevoerd Hereford en Angus rundvlees uit Uruguay. Het Charrua Wagyu-vlees is onderverdeeld volgens de Ausmeat Marbling Scores. Om de kwaliteit te garanderen neemt Zandbergen alleen Wagyu vlees met de score 4-5, 6-7 en 8-9. Charrua Wagyu-vlees Wagyu...