Geen dierentransporten bij temperaturen vanaf de 35 graden

veetransport_wikimedia

Foto: Wikimedia

Minister Carola Schouten wil dierentransporten bij temperaturen vanaf 35 graden wettelijk gaan verbieden. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Ze neemt deze maatregel omdat de vrijwillige afspraak uit het Nationaal plan om bij 35 graden of meer geen dieren meer te vervoeren niet door iedereen wordt nagekomen.

Het vastleggen van deze temperatuur neemt niet weg dat dieren alsnog hittestress door de warmte kunnen ervaren bij temperaturen onder de 35 graden. Daarom zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ook bij buitentemperaturen onder de 35 graden blijven controleren op hittestress bij dieren en zullen zij handhaven als het dierenwelzijn in het geding is.

De maatregel geldt alleen voor het Nederlands grondgebied. Ook in Europees verband wordt gesproken over een verbod op dierentransporten tijdens extreme hitte. De minister geeft aan voorstander te zijn van een transportverbod over lange afstanden bij temperaturen vanaf 30 graden.

In de brief blikt de minister terug op de afgelopen hete zomer. Ondanks de maatregelen van veehouders, vervoerders en slachthuizen om de dieren te beschermen tegen de hitte ging het niet overal goed. Minister Schouten noemt onder andere de uitgevallen ventilatiesystemen bij een aantal varkens- en pluimveehouderijen en dieren die tijdens het transport door de hitte overleden.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
LTO dreigt minister Schouten buiten de deur te zetten

LTO dreigt minister Schouten buiten de deur te zetten

Foto: Carola Schouten, Flickr Het is menens in Nederland. De nette boeren van LTO Nederland dreigen de minister buiten de deur te zetten, terwijl de minister hen tijdens het 1 oktober-protest nog naar de mond sprak en zei dat ze trots op haar boeren was. Onderstaand het persbericht dat boerenblad Nieuwe Oogst gisteravond liet verschijnen....

Hoe gingen de slagers om met de hitte?

Hoe gingen de slagers om met de hitte?

De tweede hittegolf van het jaar was vorige week een feit. Het was extreem warm, het kwik steeg zelfs boven de veertig graden. Ondanks de hitte ging het werk bij de slager gewoon door. Hoe gingen zij om met de warmte?

Bovengrens aan temperaturen voor langeafstandstransporten van dieren

Bovengrens aan temperaturen voor langeafstandstransporten van dieren

Met de zomermaanden voor de boeg wil de Europese Commissie (EC) strengere regels voor diertransporten over lange afstanden. Volgende week zal de EC een voorstel indienen in de vergadering van landbouwministers om langeafstandstransporten te verbieden als de voorspelde temperaturen hoger zijn dan 30 graden Celsius.