Geen dierentransporten bij temperaturen vanaf de 35 graden

6 september 2019
Foto: Wikimedia

Minister Carola Schouten wil dierentransporten bij temperaturen vanaf 35 graden wettelijk gaan verbieden. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Ze neemt deze maatregel omdat de vrijwillige afspraak uit het Nationaal plan om bij 35 graden of meer geen dieren meer te vervoeren niet door iedereen wordt nagekomen.

Het vastleggen van deze temperatuur neemt niet weg dat dieren alsnog hittestress door de warmte kunnen ervaren bij temperaturen onder de 35 graden. Daarom zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ook bij buitentemperaturen onder de 35 graden blijven controleren op hittestress bij dieren en zullen zij handhaven als het dierenwelzijn in het geding is.

De maatregel geldt alleen voor het Nederlands grondgebied. Ook in Europees verband wordt gesproken over een verbod op dierentransporten tijdens extreme hitte. De minister geeft aan voorstander te zijn van een transportverbod over lange afstanden bij temperaturen vanaf 30 graden.

In de brief blikt de minister terug op de afgelopen hete zomer. Ondanks de maatregelen van veehouders, vervoerders en slachthuizen om de dieren te beschermen tegen de hitte ging het niet overal goed. Minister Schouten noemt onder andere de uitgevallen ventilatiesystemen bij een aantal varkens- en pluimveehouderijen en dieren die tijdens het transport door de hitte overleden.

Altijd op de hoogte blijven?