Geen Europees biologisch keurmerk na rituele slacht

Europees keurmerk voor biologische landbouw_logo

Vlees afkomstig van dieren die ritueel en onverdoofd zijn geslacht mag niet het Europese keurmerk voor biologische landbouw dragen. Dat bepaalde het Europese Hof van Justitie vandaag (26 februari) in Luxemburg.

Volgens de rechters wordt met deze slachtmethode de hoogste normen voor dierenwelzijn niet nageleefd, Consumenten moeten er zeker van zijn dat dit bij producten met het Europese keurmerk voor biologische landbouw wel is gebeurt. De rechtbank wijst erop "dat wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat bedwelming de techniek is die het dierenwelzijn bij het slachten het minst aantast."

De zaak loopt al sinds 2012. Toen maakte de Franse dierenwelzijnsorganisatie OABA bezwaar tegen halal-biefstuk met een biologisch keurmerk. De organisatie verzocht de Franse minister van Landbouw en Voedselvoorziening om dit te verbieden. De betrokken certificeringsinstelling, Ecocert, wees dit verzoek af. Een Franse rechtbank stelde Ecobert in het gelijk en in het hoger beroep werd advies gevraagd aan het Europese hof van Justitie.  

De rechters van het Europees Hof van Justitie oordelen dat het logo voor biologische productie van de Europese Unie niet gebruikt mag worden op producten van dieren die ritueel zijn geslacht zonder voorafgaande bedwelming. Bij de rituele slacht wordt het lijden van het dier niet tot een minimum worden beperkt.

Het hof wijst erop dat rituele slachtingen zonder verdoving binnen de Europese Unie bij uitzondering worden toegestaan in het kader van de vrijheid van godsdienst. "Het Hof benadrukt dienaangaande dat het slachten zonder voorafgaande bedwelming weliswaar vereist dat de halssnede accuraat met een scherp mes wordt toegebracht om het lijden zoveel mogelijk te bekorten, maar dat met het gebruik van deze techniek het lijden van het dier niet tot een minimum kan worden beperkt."

 

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Ahmed Papa: halal slagerij en toko

Ahmed Papa: halal slagerij en toko

Ahmed Papa is de naam van de slagerij annex toko van Ahmed Khalifa, gevestigd in het Almeerse Homeruskwartier. In 2017 werd Ahmed Papa uitgeroepen tot islamitisch slager van het jaar. Ahmed runt de winkel samen met zijn vrouw Diana.

Echt Wild

Echt Wild

Uit onderzoek bleek dat er zowel bij consumenten (74%) als in de keten (73%) behoefte bestond aan een keurmerk waarmee echt wild van gekweekt wild wordt onderscheiden. Daarom lanceerde de Stichting Keurmerk Echt Wild eind vorig jaar het Keurmerk Echt Wild.

De kip van Label Rouge

De kip van Label Rouge

Het Franse keurmerk Label Rouge staat voor topkwaliteit landbouwproducten zoals kip, rund, lam en zelfs vis. Smaak, dierenwelzijn en traceerbaarheid zijn speerpunten van dit label. In Nederland is vooral – zij het beperkt – kip verkrijgbaar.  Een van de criteria van Label Rouge is het buitenleven. De kippen leven in stallen van...