Geen winkel maar een werkplaats

Vleeschhouwerij Zetten_foto Naomi Heidinga 3

Foto: Naomi Heidinga

Cees van den Berg wil het ambacht van de slager laten zien. En dat in een huiskamersfeer. “Ik heb geen winkel gemaakt, maar een werkplaats.” Zijn Vleeschhouwerij in Zetten is een plek die alle zintuigen prikkelt. In de winkel draait het om vlees met beleving, in een persoonlijke vorm.

Zetten, gelegen in de Betuwe, is een klein dorp. Toen Van den Berg zeven jaar geleden zijn Vleeschhouwerij hier begon, kende hij er niemand. Dat is inmiddels wel anders. Niet alleen vanwege zijn opvallende winkel. Hij is betrokken bij het dorp, actief in verschillende besturen en organiseert regelmatig activiteiten die zorgen voor levendigheid. Je moet het met elkaar doen, vindt Van den Berg. Hij durft zijn nek uit te steken, en die moed wordt beloond.

Op een druilerige donderdagochtend staat er een aantal mensen in de winkel. Van den Berg staat achter zijn werkbank, vlees te snijden voor een klant. “Dat was een duidelijke wens, ik wilde een grote werkbank en een toonbank als eiland,” zegt Van den Berg. Vanachter zijn werkeiland overziet hij de winkel. “In mijn vorige winkel in Tiel had ik een toonbank als schiereiland. Daardoor had ik minder contact met de klant.” Nu kunnen we van alle zijden bij de consument komen.

De toonbank is met twee meter veertig bescheiden te noemen. “Een aantal jaar geleden heb ik getwijfeld of er misschien een meter bij zou moeten. We hebben toch besloten het niet te doen. We hebben alles,” zegt hij, terwijl hij op het bord boven de toonbank wijst.

Meer weten over Cees van den Berg en zijn Vleeschhouwerij? Lees dan het complete artikel online of in Vlees+ 6-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vlees+ en betaal het eerste jaar slechts € 49,99 excl btw.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
De finale van 2020

De finale van 2020

Er zijn al ongelofelijk veel columns geschreven over COVID-19 sinds begin maart van dit jaar. Alle scenario’s en do’s & don’ts zijn de revue al gepasseerd. Eigenlijk was mijn bedoeling om vanaf deze plek niet weer over corona te gaan schrijven.

“Van weekendhulp tot  mede-eigenaar slagerij’

“Van weekendhulp tot mede-eigenaar slagerij’

Op zijn vijftiende begon Koen Jager (29) aan de mbo 2-opleiding Productiemedewerker slagerij van SVO vakopleiding food. Dat ging niet vanzelf en zijn familie en vrienden zagen hem de handdoek al in de ring gooien. Maar Koen zette door, en met succes: hij rondde ook de twee vervolgopleidingen van SVO af en is nu mede-eigenaar van de slagerij waar hij...

Feestdagen

Feestdagen

Want als slager bent u natuurlijk al bezig met het assortiment van de komende maanden en alle planning die komt kijken bij de drukste tijd van het jaar. En dit jaar is alles – of in elk geval veel – bovendien anders dan anders.