Geen winkel maar een werkplaats

13 oktober 2020 Naomi Heidinga
Foto: Naomi Heidinga

Cees van den Berg wil het ambacht van de slager laten zien. En dat in een huiskamersfeer. “Ik heb geen winkel gemaakt, maar een werkplaats.” Zijn Vleeschhouwerij in Zetten is een plek die alle zintuigen prikkelt. In de winkel draait het om vlees met beleving, in een persoonlijke vorm.

Zetten, gelegen in de Betuwe, is een klein dorp. Toen Van den Berg zeven jaar geleden zijn Vleeschhouwerij hier begon, kende hij er niemand. Dat is inmiddels wel anders. Niet alleen vanwege zijn opvallende winkel. Hij is betrokken bij het dorp, actief in verschillende besturen en organiseert regelmatig activiteiten die zorgen voor levendigheid. Je moet het met elkaar doen, vindt Van den Berg. Hij durft zijn nek uit te steken, en die moed wordt beloond.

Op een druilerige donderdagochtend staat er een aantal mensen in de winkel. Van den Berg staat achter zijn werkbank, vlees te snijden voor een klant. “Dat was een duidelijke wens, ik wilde een grote werkbank en een toonbank als eiland,” zegt Van den Berg. Vanachter zijn werkeiland overziet hij de winkel. “In mijn vorige winkel in Tiel had ik een toonbank als schiereiland. Daardoor had ik minder contact met de klant.” Nu kunnen we van alle zijden bij de consument komen.

De toonbank is met twee meter veertig bescheiden te noemen. “Een aantal jaar geleden heb ik getwijfeld of er misschien een meter bij zou moeten. We hebben toch besloten het niet te doen. We hebben alles,” zegt hij, terwijl hij op het bord boven de toonbank wijst.

Meer weten over Cees van den Berg en zijn Vleeschhouwerij? Lees dan het complete artikel online of in Vlees+ 6-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vlees+ en betaal het eerste jaar slechts € 49,99 excl btw.

Altijd op de hoogte blijven?