(Girl)power op de IFFA

4 mei 2019

Van 4 t/m 9 mei staat Messe Frankfurt in het kader van de vleesindustrie. De IFFA is de grootste internationale vleesbeurs ter wereld. Vooral voor de industrie, maar deze editie is de volledige keten aanwezig, van slacht tot verpakken. Maar ook is er de finale van de International Young Butchers' Competition (IYBC).

De beurs was zaterdag nog amper geopend of de twee Nederlandse deelnemers aan de IYBC waren al druk aan het werk in Hal 12. Met zes teams strijden zij om de individuele én de teamprijzen. Nederland doet het altijd goed en dit jaar zijn twee meiden, Josja Haagsma en Tessa Moerland, de strijd aangegaan met hun concurrenten uit vijf andere Europese landen, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Groot-Brittannië.

Onder toeziend oog van de jury (waaronder Ton Oosterveer en Ron Kinkelaar en vanaf de zijkant gecoacht door trainer Paul Bohté deden Josja en Tessa hun uiterste best om zo goed mogelijk te presteren. Een stuk rund uitbenen en ontvliezen, maar ook een mozaiek in vleeswaar maken en een verrassingsopdracht. De zes onderdelen worden in twee dagen afgewerkt en vboor elke opdracht is een tijdlimiet. Josja en Tessa zijn telkens op tijd klaar en vooral tevreden over het resultaat. Bovendien genieten ze en stralen dat uit tussen de opdrachten door.

Op deze zaterdag zijn ze om 15.00 uur klaar, zondag volgen nog drie opdrachten: Barbecue- en grillspecialiteiten, een vleesgerecht ‘ready-to-cook’ en een Hoofdgerecht met vlees maken. Zondagavond is de prijsuitreiking.

Groot

Alles aan de internationale vakbeurs voor de vleesindustrie is groot. Messe Frankfurt is een enorm complex, waarvan voor de IFFA ‘slechts’ vier hallen gebruikt. De beurs duurt liefst zes dagen, een enorme inspanning voor de exposanten. Veel stands zijn groot, ook omdat de machines vaak een enorme omvang hebben. Het is indrukwekkend om er rond te lopen.

Ruim 1000 exposanten uit 49 landen tonen hun innovaties en nieuwste producten. Er worden rondleidingen gegeven en er is zelfs een complete productielijn opgesteld. Veel machines draaien met rode klei, want echt vlees verwerken is op zo’n beurs niet aan de orde. Wat opvalt is dat voor de grote productielijnen veel Aziatische belangstelling is.

Hal 12.1 is de hal waar wel vlees te vinden is. Dit is ook de hal die voor de ambachtelijke slagersbranche het meest interessant is. Hier staan de kruidenleveranciers met hun melanges, marinades en sauzen: AVO, Raps en Ruitenberg, dat ook clean smoke rookaroma’s heeft. Voor de ambachtelijke slagers zijn ook exposanten te vinden met kleine machines. Zo staat in de combistand van het Duitse Gilde, Caso er met een inductieplaatje en een sous-vide-kooktoestel. En zijn er Geisser slagersmessen te vinden.
De beurs in Messe Frankfurt duurt nog t/m donderdag 9 mei.

In Vlees+ 3 (mei 2019) komt een verslag van de IFFA en van de IYBC.

 

Altijd op de hoogte blijven?