Groot potentieel voor biologische producten

29 juni 2016

De binnenlandse markt voor biologisch voedsel groeit, maar de productie blijft achter bij de vraag. Om toch aan de vraag te voldoen, kunnen ook de verwerkings- en handelsbedrijven een belangrijke rol spelen. Door het aangaan van langjarige relaties op basis van contractafspraken kan bestaanszekerheid worden geboden aan biologische landbouwbedrijven. Dat stelt ABN Amro in haar Agrifood update

Sterke omzetgroei

De biologische markt groeit in een hoog tempo. De consumptie van biologische producten in Europa is in de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 7 procent per jaar gegroeid. In Nederland lag de gemiddelde groei in de afgelopen tien jaar op 9 procent per jaar. In 2015 is voor de retail-uitgaven van consumenten aan biologische producten de grens van één miljard euro zelfs doorbroken. Deze sterke omzetgroei is volgens ABN Amro een voorbode van verdere groei. Zo verwacht zij in de komende vijf jaar een explosieve groei van gemiddeld 7 procent per jaar. Het totale marktaandeel van biologisch zal door deze stijging groeien van ongeveer 3 procent nu naar 5 procent in 2020.

Achterblijvende productie

Om deze consumptiegroei mogelijk te maken, moet er wel voldoende biologisch voedsel geproduceerd blijven worden. Landen in West-Europa blijven echter achter en de bank stelt dat ook Nederland nog een grote inhaalslag moet maken. Zo staat de biologische productie in Nederland met een aandeel van 2,9 procent nog in de kinderschoenen. Boeren en tuinders spelen nog onvoldoende in op de groeipotentie van deze markt. Zo schommelt het aantal biologische landbouwbedrijven al jaren rond 1.600. Ook neemt het areaal voor de biologische productie maar mondjesmaat toe. Verderop in de keten worden wel grote stappen gezet. Het aantal biologische verwerkers en handelaren steeg in de afgelopen vijf jaar met ruim  53 procent. Dit wijst erop dat de verwerkende industrie en handel de kansen voor de biologische markt sneller oppakken dan de productie.

Belangrijke rol voor verwerking en handel

Niet alleen in Nederland, maar ook in de ons omringende landen zal de vraag naar biologisch voedsel blijven stijgen. ABN Amro benadrukt dat stimulering vanuit de Nederlandse overheid zeer gewenst is om primaire producenten aan te moedigen over te stappen op biologisch. Daarnaast spelen verwerkings- en handelsbedrijven een belangrijke rol bij verdere groei. Door het aangaan van langjarige relaties op basis van contractafspraken kan bestaanszekerheid worden geboden aan biologische landbouwbedrijven. Dit kan de populariteit van biologisch onder producenten vergroten, zodat zij de weg kunnen inzetten naar verdere groei.

Altijd op de hoogte blijven?