Jubileumactie laat Friese slager achter met 7000 onbruikbare guldens

17 juni 2019
Foto: Sibe Kokke, Flickr

Afgelopen weekend konden de klanten van de Kwaliteitsslagerij De Schrans in Leeuwarden weer even betalen met de gulden. "We hebben dit weekend een omzet van 7000 gulden gedraaid. Het leek wel kerst, zo druk was het", vertelt slager Jilt Zuidema aan RTL Nieuws. Helaas heeft de actie een bittere nasmaak. De slager kan de biljetten niet omwisselen bij de Nederlandsche Bank.

Vanwege het 25-jarig jubileum accepteerde de slager weer even de gulden. Ook hanteerde de slager de prijzen van 25 jaar geleden. Hiervoor was er een speciale omrekentabel gemaakt. De oude prijzen vroeg de slager op bij KNS. Zo was de worst afgelopen weekend zo'n 28 procent goedkoper. Ondanks de voorbereidingen op vals geld glipte een hondertje met een afbeelding van Geert Wilders door de controle heen.

De klanten kwamen van heinde en verre. Sommigen hadden er een autorit van twee uur voor over. Slager Johannes Hoekstra zegt dat er ruim 400 klanten zijn geweest. Normaal gesproken bezoeken zo'n 160 klanten slagerij op zaterdag. De drukte verraste de slager.  "We hebben halverwege de dag nog twee meisjes naar Groningen moeten sturen om nog een extra koe op de kop te tikken. Anders hadden we mensen teleur moeten stellen", zegt hij op Nu.nl.

De slager wilde de oude biljetten om wisselen bij De Nederlandsche Bank (DNB). Maar dat bleek niet mogelijk te zijn omdat bedrijven sinds 2002 geen guldens meer mogen inwisselen. "Inleveren als particulier zou misschien ook wel kunnen, maar ik weet niet wat voor effect dat zal gaan hebben op mijn inkomstenbelasting", vertelt Johannes aan de NOS. Een optie is misschien de verkoop aan verzamelaars. Sinds de actie wordt de slager regelmatig benaderd door mensen die belangstelling hebben voor de oude briefjes.

Spijt van de actie heeft de slager overigens niet. "Ik denk dat we er over 25 jaar nog steeds over praten", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Altijd op de hoogte blijven?