Hamletz is Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2019

agrarisch ondernemer van het jaar Hamltez_Persbericht Misset

Het duurzame varkensvleesmerk Hamletz won donderdag 28 maart de 24e editie van Agrarisch Ondernemer van het Jaar. Annechien, Menno, Detmer en Lizeth ten Have mogen zich Agrarisch Ondernemer van het jaar 2019 noemen. Zij kregen van juryvoorzitter Marc Calon in De Basiliek in Veenendaal de hoofdprijs uitgereikt, een cheque ter waarde van 12.500 euro.

Volgens juryvoorzitter Marc Calon (algemeen voorzitter LTO Nederland) ontliepen de vijf genomineerden elkaar niet veel. "Het zijn allemaal bedrijven die sterk gericht zijn op hun afnemers. Het was dit jaar een spannende verkiezing, met uiteindelijk een fantastische en terechte winnaar.”

Hamletz

Het juryrapport omschrijft Hamletz als "een voorbeeld voor de varkenshouderij. De ondernemers zijn een boegbeeld voor de landbouw." De familie Ten Have werkte tien jaar aan het consumentenmerk. Sinds 2018 ligt het varkensvlees van Hamletz in de schappen. Het vlees is onderscheidend in smaak en de productie past in de moderne filosofie van circulaire landbouw.

De jury zegt onder de indruk te zijn van de passie, ambitie, lef en vasthoudendheid van de familie Ten Have. "De route naar Hamletz is een ontdekkingsreis met vele obstakels. Annechien gebruikt strategisch haar netwerk, eerder opgedaan in bestuurlijke functies." De afzet van Hamletz is nog bescheiden, maar de jury meent dat het merk grote potentie heeft.

De ondernemers ontwikkelden een eigen welzijnsvriendelijk stalsysteem met een twee-sterrenstatus. Op zoek naar smaak zochten zij naar een ander type varken. Het Hamletz-varken is een eigen kruising. Het gewas lupine blijkt een smaakversterker. Een belangrijk deel van het voer wordt op het eigen bedrijf geteeld. Het bedrijf telt 250 hectare akkerbouw, 600 zeugen en 4.900 vleesvarkens. De mest wordt in een biogasinstallatie op eigen bedrijf verwerkt. De installatie levert energie aan bedrijf én net.

Publieksprijs

Naast de titel 'Agrarisch Ondernemer van het jaar 2019' werd er ook een publieksprijs uitgereikt. Deze ging naar De Maargies Hoeve, een melkveebedrijf met een grote zorgtak. Het bedrijf kreeg 27 procent van de stemmen. Lu Nijk en Henny Schoenmaker ontvingen de prijs, een cheque van 2.500 euro, uit handen van de winnaar van de publieksprijs 2018 Peter van der Avoird van Van der Avoird Trayplants.

De verkiezing Agrarisch Ondernemer van het Jaar is een initiatief van Boerderij, Groenten & Fruit en Pluimveehouderij. De verkiezing wordt georganiseerd in samenwerking met de partners ABN AMRO, ForFarmers, NVM en Hardeman Veenendaal.

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Puur natuur uit de Rotterdamse polder

Puur natuur uit de Rotterdamse polder

Op diervriendelijke wijze houden Lenno en Mariëlle Hoogerbrugge Limousin koeien in de Rotterdamse polder Schieveen. Eens per maand verkopen ze een hele koe vanaf hun boerderij. In één keer, direct aan particulieren. “Puur natuur, traceerbaar rundvlees. Verser kan niet.”

Gist vervangt de koe als eiwitbron

Gist vervangt de koe als eiwitbron

Verreweg de meeste eiwitten halen we uit dierlijk voedsel. Maar vanuit duurzaamheidsoverwegingen zoeken consumenten steeds vaker naar vervangende eiwitbronnen. Alternatieven voor vlees worden populairder, maar de verbouwing van soja, de basis van veel van deze alternatieven, blijkt ook geen klimaatwalhalla op te leveren. Welke andere mogelijkheden zijn...

Hightech veehouderij in natuurgebied

Hightech veehouderij in natuurgebied

Boer Geert Meersschaert en zijn vrouw Kris van Royen produceren ‘présalé’-rundvlees dat ze zelf verkopen. Het vlees komt van runderen die de helft van het jaar grazen in het natuurgebied van het Verdronken land van Saeftinghe in Zeeuws-Vlaanderen. Op hun bedrijf gaat hightech-veehouderij hand in hand met natuurlijke begrazing.