Vlees van Verbist uit de schappen van Delhaize en Colruyt

Gehakt

De Belgische supermarktketens Delhaize en Colruyt halen al het vlees van de slachthuisgroep Verbist uit de schappen. Voedselautoriteit FAVV stelde bij een inspectie vast dat met de helft van de producten iets niet in orde was. Er is mogelijk zelfs sprake van een voedselveiligheidsprobleem.

Deze week trokken de Belgische federale overheid en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) de vergunning in van het vleesbedrijf Veviba uit Bastenaken. Veviba is een onderdeel van de groep Verbist, die vorig jaar in opspraak kwam na beelden uit het slachthuis in Izegem. Bij een inspectie bij Veviba bleek dat "meer dan de helft van de gecontroleerde producten niet in orde was met de regels op het vlak van voedselveiligheid. Zo zou bijvoorbeeld de vermelde invriesdatum van het vlees vervalst zijn. Er is zelfs sprake van slachtafval dat toch in vlees voor menselijke consumptie verwerkt werd", schrijft De Tijd.

De groep Verbist is verantwoordelijk voor 30% van de Belgische vleesmarkt en heeft Delhaize en Colruyt als grootste klanten. Beide supermarktketens halen alle producten uit de schappen, aldus De Tijd. De autoriteiten zijn volop bezig het verdachte vlees te traceren en terug te halen. "Als we nog onverwerkt vlees vinden, wordt dat vernietigd", zegt Philippe Houdart, woordvoerder van de FAVV.

Geen compromis

Colruyt, dat vrijwel al zijn vlees zelf uitsnijdt, schort de samenwerking met Verbist op tot de lopende onderzoeken afgerond zijn en Delhaize besloot vandaag de samenwerking met Verbist te beëindigen. "Deze vaststellingen hebben geleid tot een volledige en onherstelbare vertrouwensbreuk. De vastgestelde wanpraktijken zijn absoluut onaanvaardbaar voor Delhaize en hebben het vertrouwen in alle ondernemingen van de Veviba Groep op een onherstelbare manier geschonden. Delhaize maakt geen enkel compromis inzake voedselveiligheid en duldt dan ook geen enkele inbreuk hierop", laat Delhaize weten. De supermarktketen is al bezig met alternatieve leveranciers, waarbij de keus voor Belgische producten voorop blijft staan.

Voedselveiligheid mogelijk in het geding

Omdat er mogelijk sprake is van een voedselveiligheidsprobleem belegde de Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme een spoedoverleg met verschillende betrokken partijen. Maandag zal de Kamercommissie Landbouw, in aanwezigheid van Ducarme en minister van Volksgezondheid Maggie De Block het dossier verder bespreken. Beide ministers gaven vandaag al wel aan dat er "voorlopig geen indicaties zijn dat de vleesfraude een gevaar vormt voor de volksgezondheid", vult De Tijd aan.

Waar gaat het precies om? "Specifiek zijn er op de site van slachthuisgroep Verbist in Bastenaken drie entiteiten", vertelt Houdart. "Bij het slachthuis zijn er geen problemen ontdekt. Bij de uitsnijderij en het diepvrieskoelhuis is er fraude vastgesteld". Zo kreeg het bevroren vlees een nieuw etiket: "Dat is in principe geen gezondheidsprobleem, maar men probeerde vermoedelijk ouder vlees als nieuwer te verkopen". Bij de uitsnijderij zijn stukken karkas die niet bestemd waren voor menselijke consumptie, toch in gehakt verwerkt. "Bij het kelen van een dier kunnen microben naar binnen komen. De stukken vlees rond de wonde worden normaal weggesneden, en worden bestempeld als categorie drie: niet meer geschikt voor menselijke consumptie. In deze uitsnijderij kwam het vlees toch in gehakt terecht. Er bestaat dus een risico dat er te veel microben in het vlees zitten", aldus Houdart.

Zware kritiek

De Belgische Federatie van het Belgische Vlees (Febev), de Boerenbond en Greenpeace uiten in De Morgen zware kritiek op het vleesbedrijf. Haast in koor wijzen ze op het belang van transparantie, distantiëren ze zich van de praktijken en onderschrijven ze de 'nultolerantie' die tot de verschillende maatregelen hebben geleid. Volgens Greenpeace zijn de consumenten en de landbouwers "de grootste slachtoffers van dit schandaal, dat het zoveelste bewijs is dat onze industriële vleesproductie door en door rot is".

Reactie toevoegen

 
Lees ook
NVWA: Varkensvlees mogelijk besmet met Salmonella Goldcoast

NVWA: Varkensvlees mogelijk besmet met Salmonella Goldcoast

Zondag 2 december werd bekend dat de Belgische Voedselautoriteit FAVV was gewaarschuwd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) omdat een Nederlandse slachter met salmonella besmet vlees in België bleek te hebben afgezet. Gisteravond kwam de NVWA met het nieuws in Nederland naar buiten.  De NVWA heeft de bron van een...

Recall op Nederlands vlees in België vanwege salmonella

Recall op Nederlands vlees in België vanwege salmonella

Het Belgische voedselagentschap FAVV waarschuwt voor vleesproducten die gemaakt zijn met vanuit Nederland geleverd vers vlees. Twee vleesverwerkende bedrijven zijn geblokkeerd en consumenten worden opgeroepen gekochte producten terug te brengen. Er is geen sprake van ziektegevallen. Cécille Janssen – Foodlog Via het Europese waarschuwingssysteem...

Mogelijk listeria in vleesproducten van Deen Supermarkten

Mogelijk listeria in vleesproducten van Deen Supermarkten

Deen Supermarkten heeft via de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit een veiligheidswaarschuwing afgegeven voor de Duitse biefstuk, tartaar en verschillende soorten Filet Américain. De producten zijn mogelijk besmet met listeria. Consumptie kan maag- en darmklachten tot gevolg hebben en kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Listeria bacterie Listeria...