Het Crole Natuurrund graast in de vrije natuur

Vlees+_Crole Natuurrund

Leon Moonen is de vierde generatie uit zijn familie die runderen fokt. Zijn concept Crole Natuurrund bestaat uit robuuste runderrassen die in natuurgebieden grazen. Vorige maand opende Moonen in de Crole Hoeve een ruimte waarin hij workshops geeft over vlees en de bereiding ervan.

Transparantie

Niet ieder ras is geschikt om vrij in de natuur te lopen. Moonen heeft voornamelijk koeien van het Limousin en blonde Aquintaine ras. Die dieren lopen vrij rond in het Vresselse bos en natuurgebied Boskant. Iedereen kan de runderen daar zien grazen. "Het is heel transparant", zegt Moonen in Nieuwe Oogst. "Iedereen zit erbovenop." Moonen kiest bewust voor die transparantie. Hij vindt het belangrijk dat boeren vertellen wat ze doen.

Dat verhaal is ook belangrijk voor zijn afzet. Moonen levert veel aan restaurants waar het personeel het verhaal bij het vlees kan vertellen. Het verhaal is ook belangrijk voor zijn klanten. Zij eten volgens hem niet dagelijks vlees en ze dat doen, doen ze dat bewust. Moonen werkt samen met slagers in de buurt en laat het vlees verwerken door gerenommeerde slachterijen.

Smaaklokaal

In het Smaaklokaal in de Crole Hoeve geeft Moonen workshops met als hoofdingrediënt zijn eigen natuurrund. Deelnemers leren hoe het uitbenen van het natuurrund gaat. Ook wordt er een bezoek gebracht aan de runderen die in het Vressele bos rondlopen. Deelnemers gaan vervolgens het vlees gezamenlijk bereiden op de big green egg, bradley smoker en de Quoco. De eerst volgende workshop staat gepland voor 9 juni.

  • https://youtu.be/Y72DRbLLgyY
  •  

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Ierse export naar Nederland groeit

Ierse export naar Nederland groeit

  De Ierse export naar Nederland groeide in 2018 met 10 procent. Iers rundvlees had hierbinnen een belangrijk aandeel. Opvallende stijgers waren zuivel, pluimvee en varkensvlees. Dit blijkt uit het rapport Performance & Prospects 2018/2019 van Bord Bia, de Irish Food Board. Nederland is een gezonde groeimarkt voor de Ierse voedingsmiddelenindustrie....

Vion presenteert nieuw assortiment diepvriesproducten

Vion presenteert nieuw assortiment diepvriesproducten

Vion brengt met het label Cool Cuts een nieuw assortiment diepvriesproducten op de markt. Het assortiment bestaat uit gerijpt rundvlees van het premiummerk Goldbeef en is afgestemd op de horeca en andere grootverbruikers, en op de detailhandel.  Premium Beef Het vlees is afkomstig van het Simmentaler rund en het ras Holstein Friesian. “Vion...

Voedingscentrum: mannen moeten minder vlees eten

Voedingscentrum: mannen moeten minder vlees eten

Het Voedingscentrum is een campagne gestart die mannen moet stimuleren minder vlees te eten. Vaker kiezen voor peulvruchten, noten en ei levert winst op voor je gezondheid én het milieu, zo stelt de campagne ‘Er is meer dan vlees’. De campagne moedigt mannen aan hun vleesconsumptie te halveren. In de campagne worden peulvruchten,...