Is gerookte vis net zo kankerverwekkend als vleeswaren?

2 augustus 2019 Foodlog

Bewerkt vlees, zoals worsten, hamburgers en al die soorten vleeswaren kunnen darmkanker veroorzaken volgens de IARC, onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). We voerden er op Foodlog ooit een lange - en relativerende - discussie over.

En hoe zit het nou met bewerkte vis, zoals gerookte zalm? Dat vraagt de Well-redactie van The New York Times zich af.

Volgens het American Institute for Cancer Research (IARC) zit gerookte vis in dezelfde categorie als bewerkt vlees . Het zou dus ook potentieel kankerverwekkend zijn. Het zouten en roken van vis verschilt niet van de bewerking van vlees. Er worden dezelfde conserveringsmiddelen aan toegevoegd en roken produceert dezelfde kwalijke stoffen.

Maar vis was toch een gezond alternatief voor vlees? Met omega 3-vetzuren en zonder verzadigd vet? Heft dat voordeel het nadeel van de bewerking misschien op? Daar zijn geen wetenschappelijke gegevens over beschikbaar. De deskundigen van IARC die door Well geraadpleegd worden, hebben geen antwoord paraat. Daar komt nog eens bij dat de consumptie van bewerkt vlees vele malen groter is dan die van gerookte vis.

Gerookte en gezouten vis is smakelijk, redelijk voordelig en goed houdbaar, schrijft Well. De voordelen van vis eten, ook al is het bewerkt, kunnen opwegen tegen vlees eten. Well adviseert om niet alléén maar gerookte vis te eten.

Bron: Foodlog

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?