Is kweekvlees echt beter voor het klimaat?

evmi-kweekvlees

Kweekvlees, vlees dat in een laboratorium uit een enkele dierlijke stamcel wordt, opgekweekt is niet zo milieuvriendelijk als gedacht. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van John Lynch en Raymond Pierrehumbert van de Universiteit van Oxford.

“Er is recent veel belangstelling voor kweekvlees en veel artikelen benadrukken dat het vervangen van vlees afkomstig van vee door kweekvlees belangrijke voordelen heeft voor het klimaat,” vertelt Lynch aan Scientias. “Wij laten zien dat het nog niet duidelijk is of dat ook echt het geval is, deels omdat onduidelijk is hoe kweekvlees op grote schaal geproduceerd gaat worden.” 

Voor de productie van kweekvlees is energie nodig. Als deze energie niet duurzaam is kan het produceren van kweekvlees slechter voor het klimaat zijn dan koeien. "Tenzij er duurzame energie aan te pas komt, is de klimaatimpact van kweekvlees niet perse kleiner dan rundvlees” stelt Lynch.

Methaan-uitstoot

Daarnaast moet er volgens de wetenschappers ook gekeken worden naar de verschillende typen broeikasgassen. Een veehouderij brengt een grote hoeveelheid methaan voort.  Dit is een ander soort gas dan CO2. Pierrehumbert: Een ton methaan heeft een veel groter opwarmend effect dan een ton CO2, maar het methaan blijft ongeveer twaalf jaar in de atmosfeer hangen, terwijl CO2 millennia lang standhoudt en zich ophoopt."

Dit betekent dat met kweekvlees de methaanuitstoot afneemt, maar tegelijkertijd de CO2-uitstoot toeneemt als er geen duurzame energie wordt gebruikt.

Het onderzoek

Voor het onderzoek vergeleken de onderzoekers drie verschillende soorten veeteelt met vier mogelijke productiemethodes voor kweekvlees. Meer onderzoek is nodig om duidelijk te krijgen of kweekvlees op de lange termijn wel beter voor het klimaat is dan de veehouderij.

 

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Meer dan 40% van de Belgen zou wel kweekvlees willen proberen

Meer dan 40% van de Belgen zou wel kweekvlees willen proberen

Meer dan 4 op de 10 (42 precent) Belgen zijn voorstander van kweekvlees. In Vlaanderen ligt dat aantal zelfs op 4,7. Dat blijkt uit een onderzoek door dierenrechtenorganisatie GAIA.  Door redactie FoodlogIn het kader van de nieuwe campagne tegen het slachten van dieren, hield de organisatie een enquête onder...

Nederlanders kopen het liefst in een fysieke winkel

Nederlanders kopen het liefst in een fysieke winkel

Ruim driekwart van de Nederlanders koopt het liefst in een fysieke winkel. Dat blijkt uit internationaal onderzoek in opdracht van Mood Media. Tegelijkertijd signaleert het GfK een groei van het aantal online bestedingen. In het eerste halfjaar van 2018 werd 25% van alle bestedingen aan producten en diensten online gedaan. Food is zelfs de sterkst...

Onderzoek: Nederlanders zijn positiever over kweekvlees

Onderzoek: Nederlanders zijn positiever over kweekvlees

Nederlanders zijn de afgelopen vijf jaar positiever gaan denken over kweekvlees. In 2013 dacht 63 procent positief over kweekvlees. In 2018 steeg dit percentage naar 74 procent. Dit blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau Flycatcher uit Maastricht. Voorafgaand aan de presentatie van de eerste kweekvleesburger door professor Mark Post van Universiteit...