Kampioensslager Putman is ‘gek van het vak’

tussenafbeelding-website-300x200

Half januari werd slager, worstmaker en traiteur Pepijn Putman uitgeroepen tot ‘Worstmakerij van het jaar 2018’ door het Worstmakersgilde. “Een bekroning”, volgens de gedreven ambachtsman die de afgelopen tien jaar al veelvuldig in de vakprijzen viel. Vooral zijn rookworst is een prijswinnend paradepaardje.

Op de gevel van de slagerij hangt een groot bord met de tekst ‘Worstmakerij van het jaar 2018’. Als je vervolgens de keurig verzorgde winkel inloopt, zie je op verschillende plekken bokalen en oorkondes. Het is duidelijk: hier koop je bij een ambachtsman die in vakprijzen grossiert. De belangrijkste drijfveer om aan wedstrijden deel te nemen ligt in zijn vakmanschap. “Deze prijs is een bekroning voor mijn werk. Het bijzondere aan deze wedstrijd is dat de jury min of meer onaangekondigd langs komt. Ze bellen op en komen een uur later langs om een aantal producten uit je dagelijkse productie op te halen. Je kunt niet even snel een andere worst maken.”

120 procent

Dat maakt dat deze prijs anders is dan andere vakwedstrijden. “Bij dat soort vakwedstrijden geef ik 120 procent.” Een week voor de wedstrijd, plant de worstmaker zichzelf vrij van de dagelijkse werkzaamheden om zich optimaal voor te bereiden. “Het kost tijd en geld maar ik heb het er voor over. Door de wedstrijden ben ik me nog meer bewust van het belang van kwaliteit. Ik sta open voor feedback van de jury. Zo kan ik mijn producten verbeteren.”

Een kwalitatief goed product van de slager is de zes keer bekroonde rookworst. Het recept van de slager? “Dat ga ik natuurlijk niet prijsgeven maar het zit in de combinatie en de samenstelling van grondstoffen. Ik gebruik familierecepten die ik hier en daar een beetje heb bijgeschaafd.”

Vertrouwen

Het vlees dat de slager verwerkt, is afkomstig van boeren uit de regio. Daar is de worstmaker transparant over. “Ik neem ze ook gerust mee naar onze productieruimtes zodat ze zien dat we alles zelf maken.” Als slogan hanteert de Gelderse ambachtsman ‘Natuurlijk lekker’. “We werken daarom zoveel mogelijk puur en gebruiken zo min mogelijk kleur-, geur- en smaakstoffen.”

Wil je meer weten over Pepijn Putman? Lees het in vakblad Vleesplus nummer 1. Nog geen abonnement? Abonneer nu via: www.vleesplus.nl/abonneren

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Genomineerden Worstenmakerij en Traiteur van het jaar bekend

Genomineerden Worstenmakerij en Traiteur van het jaar bekend

De Gildeslager reikt maandag 21 januari weer de prijzen ‘Worstmakerij van het jaar’ en ‘Traiteur van het jaar’ uit. De nominaties zijn inmiddels bekend. 21 januari vindt ook de jaarvergadering plaats. Ambacht, inspiratie, verbinding en kennisdeling staan centraal bij De Gildeslager. Om specifieke vakkennis te borgen, kwaliteit...

Delen

Delen

Veel mensen gaan anders eten. Eten neemt langzaam een andere vorm aan in ons leven, vooral in de weekeinden en tijdens de feestdagen. Wij willen steeds meer delen en niet alleen via Facebook, instagram of Twitter. Maar ook als wij met elkaar eten en drinken. Wij praten over de meest mooie smaken, van biertjes in plaats van pils en zelfs van alcoholvrije...

Ondernemersacademie Food geopend

Ondernemersacademie Food geopend

Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer verrichtte maandag 26 november de officiële opening van de Ondernemersacademie Food in Houten. Deze gloednieuwe opleiding heeft tot doel om (zij-­)instromers, die kiezen voor het ondernemerschap, op te leiden. De Ondernemersacademie Food is opgericht in opdracht van SVO vakopleiding...