Keurmerk voor Nederlands wild

Wild-dossier

De afgelopen jaren is er meer Nederlands wild beschikbaar. Voor de vleessector kan echt wild uitgroeien tot een onderscheidend product met een goed verhaal.

In november zette de Jagersvereniging het keurmerk ‘Echt Wild’ in werking om het onderscheid tussen ‘echt’ wild en ‘nepwild’ te duidelijk te maken en de status van Nederlands wild te verbeteren. Het keurmerk wordt gegeven aan niet-gehouden wild waarvan de herkomst te traceren is.

De afgelopen jaren is er meer Nederlands wild beschikbaar. Door de uitbreiding en het onderling verbinden van natuurgebieden kunnen wildsoorten zich makkelijker verplaatsen en zich sneller vermeerderen omdat voedsel in ruimere mate verkrijgbaar is.

Beter dan biologisch

Uit onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu blijkt dat wild, in Nederland geschoten door jagers, op alle aspecten van milieu- en diervriendelijkheid het hoogste scoort. Ook kwam er uit de resultaten naar voren dat meer dan de helft van de aangeboden wildsoorten in de supermarkt geen echt wild, maar gekweekt wild is.

Voor de aanbieder

De Jagersvereniging probeert het kopen van wild makkelijker te maken voor de jager, poelier, slager, groothandel en restaurant. Dit doen zij door middel van ‘Wild op de kaart’. Op deze website staan 500 aanbieders van Nederlands Wild, vermeld op naam en locatie. Ook werkt de site samen met chef-koks van Euro Toques die tijdens speciale gelegenheden wildgerechten bereiden en promoten.

Mooi leven

Lokaal wild heeft volgens Dirk Jan Polak van wildgroothandel Hollands Wild, gewoon een goed verhaal. “Het is vlees van dieren die een mooi leven hebben gehad en die hun eigen kostje bij elkaar konden scharrelen. Het is puur natuurvlees dat door jagers geschoten wordt om bij te dragen aan een natuurlijk evenwicht.”

Meer weten? Lees dan het complete artikel over Nederlands wild in Vlees+ 6-2018. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee gratis proefnummers aan.

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Verkoop hertenvlees Oostvaardersplassen gestart

Verkoop hertenvlees Oostvaardersplassen gestart

"Vandaag op de markt", meldde Staatsbosbeheer trots tijdens de perspresentatie van het eerste hertenvlees uit de Oostvaardersplassen. Vlees van 85 edelherten, de eerste van de ruim 1.850 die afgeschoten zullen worden om de populatie in het natuurgebied uit te dunnen. "We willen met deze bijeenkomst laten zien dat we transparant zijn over...

Poelier Pieter van Meel verkoopt hert uit Oostvaardersplassen

Poelier Pieter van Meel verkoopt hert uit Oostvaardersplassen

Er was de afgelopen weken veel over te doen, het afschieten van 1800 edelherten in het natuurgebied de Oostvaardersplassen. De afgeschoten herten komen terecht bij de Amsterdamse wild- en gevogelte groothandel Pieter van Meel. Hij gaat het vlees dat voor consumptie geschikt is verwerken en verkopen. Staatsbosbeheer begon in oktober met de openbare...

SVO biedt masterclasses voor studenten

SVO biedt masterclasses voor studenten

Studenten van SVO vakopleiding food kunnen iedere laatste woensdag van de maand een masterclass volgen om hun kennis te verbreden. Op deze manier biedt SVO studenten de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen. Studenten maken niet alleen kennis met een expert, maar kunnen ook netwerken met vakgenoten. De bijeenkomsten zijn niet alleen toegankelijk...