Keurmerk voor Nederlands wild

Wild-dossier

De afgelopen jaren is er meer Nederlands wild beschikbaar. Voor de vleessector kan echt wild uitgroeien tot een onderscheidend product met een goed verhaal.

In november zette de Jagersvereniging het keurmerk ‘Echt Wild’ in werking om het onderscheid tussen ‘echt’ wild en ‘nepwild’ te duidelijk te maken en de status van Nederlands wild te verbeteren. Het keurmerk wordt gegeven aan niet-gehouden wild waarvan de herkomst te traceren is.

De afgelopen jaren is er meer Nederlands wild beschikbaar. Door de uitbreiding en het onderling verbinden van natuurgebieden kunnen wildsoorten zich makkelijker verplaatsen en zich sneller vermeerderen omdat voedsel in ruimere mate verkrijgbaar is.

Beter dan biologisch

Uit onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu blijkt dat wild, in Nederland geschoten door jagers, op alle aspecten van milieu- en diervriendelijkheid het hoogste scoort. Ook kwam er uit de resultaten naar voren dat meer dan de helft van de aangeboden wildsoorten in de supermarkt geen echt wild, maar gekweekt wild is.

Voor de aanbieder

De Jagersvereniging probeert het kopen van wild makkelijker te maken voor de jager, poelier, slager, groothandel en restaurant. Dit doen zij door middel van ‘Wild op de kaart’. Op deze website staan 500 aanbieders van Nederlands Wild, vermeld op naam en locatie. Ook werkt de site samen met chef-koks van Euro Toques die tijdens speciale gelegenheden wildgerechten bereiden en promoten.

Mooi leven

Lokaal wild heeft volgens Dirk Jan Polak van wildgroothandel Hollands Wild, gewoon een goed verhaal. “Het is vlees van dieren die een mooi leven hebben gehad en die hun eigen kostje bij elkaar konden scharrelen. Het is puur natuurvlees dat door jagers geschoten wordt om bij te dragen aan een natuurlijk evenwicht.”

Meer weten? Lees dan het complete artikel over Nederlands wild in Vlees+ 6-2018. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee gratis proefnummers aan.

Dossiers

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Eigen keurmerk voor wild

Eigen keurmerk voor wild

Peter Klosse, lector gastronomie en voorzitter van stichting in oprichting Keurmerk Echt Wild, maakte 8 oktober bekend dat wild binnenkort een eigen keurmerk krijgt. Dit gebeurde tijdens de Food Professional Day in Wageningen. Deze dag voor professionals uit de horeca stond in het teken van wild. Keurmerk Echt Wild Het keurmerk moet wild vlees...

Uitreiking prijzen Achterhoek Wild Paté en Wild Peper

Uitreiking prijzen Achterhoek Wild Paté en Wild Peper

Ambachtelijke slagers, poeliers en wijnhandelaren uit de Achterhoek streden 30 november voor de eerste keer om de titels Achterhoek Wild Paté, Wild Peper, Wild Paté Wijn en Wild Peper Wijn. Keurslager Rexwinkel uit Borculo maakte de beste wildpate, Keurslager H. van Dam uit Zutphen de beste wildpeper. JR Wijn en Spijs uit Delden organiseerde deze wedstrijd...

Belgen eten veel minder vlees dan Nederlanders

Belgen eten veel minder vlees dan Nederlanders

Belgen aten in 2016 duidelijk minder vlees dan in 2008. Dat meldt Vilt. Al sinds 2005 zijn Belgen steeds minder vlees, gevogelte en wild gaan eten. In 2008 bedroeg de thuisconsumptie nog 35 kilo vlees per hoofd van de bevolking, in 2016 was dit gedaald tot 29 kilo per capita. Vleesconsumptie Voor veel consumenten zijn gezondheid, variatie, milieu, prijs...