KNS: "Bereid je voor op de btw-verhoging"

13 november 2018

Half november valt het besluit over de btw-verhoging. Gaat het lage btw-tarief omhoog van 6 naar 8 procent? Hoewel KNS hoopt dat dit plan het niet haalt, adviseert de organisatie slagers om zich op deze btw-verhoging voor te bereiden.

De KNS wil het lage btw-tarief handhaven omdat voeding een primaire levensbehoefte is. Op de website staat te lezen: "De KNS heeft zich de afgelopen maanden dan ook ingezet om dit tarief te behouden. Een verhoging van de btw op voeding, ofwel een prijsstijging, verkleint de toegankelijkheid op gezond voedsel en kiest de consument vaker voor goedkopere en dus minder gezonde voeding. Dit heeft negatieve gevolgen voor de Nederlandse volksgezondheid."

Hoe kunnen slagers zich op deze prijsstijging voorbereiden? Op de website geeft KNS een aantal tips en aandachtspunten

  • Slagers moeten ervoor zorgen dat de prijzen op 1 januari 2019 zijn aangepast. Houdt hierbij rekening met eventuele prijswijzigingen. Denk ook aan psychologische prijsdrempels, misschien is het beter om de prijswijzigingen stapsgewijs in te voeren. 
  • De tariefwijzigingen hebben gevolgen voor de administratie, zoals de boekhoud- en kassasystemen. KNS adviseert slagers om te controleren of ze dit zelf aan kunnen passen of hier hulp bij nodig hebben.
  • Houd er bij het factureren in januari 2019 rekening mee dat voor werkzaamheden die in december zijn verricht het oude btw-tarief geldt.

De KNS adviseert de leden om tijdig met de voorbereidingen te beginnen, om eventuele verassingen te voorkomen. Op de website van KNS lees je meer over dit onderwerp.

 

Altijd op de hoogte blijven?