Kweekvlees mag nog niet geconsumeerd worden

evmi-kweekvlees

Steeds meer bedrijven willen kweekvlees op de markt brengen. Het Amerikaanse bedrijf Just wilde hun kweekvlees in een Nederlands restaurant laten proeven maar krijgt hiervoor geen toestemming van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voorlopig is kweekvlees in Nederland alleen in het museum te bekijken. NEMO Science Museum in Amsterdam nam het eerste commercieel verkochte kweekvleesworstje ter wereld op in de collectie.

Kweekvlees

Voor het worstje is één cel van een eend gebruikt. Deze eend loopt nu nog steeds levend rond. Het worstje werd 22 mei in het museum gepresenteerd tijdens een debat over kweekvlees met producenten, wetenschappers, beleidsmakers, koks, mensen van milieu- en dierenwelzijnorganisaties en de vleessector. Zij spraken over de vraag waarom kweekvlees niet wordt toegelaten op de Nederlandse markt.

Futuristenplatform Next Nature Network

Het futuristenplatform Next Nature Network vindt kweekvlees een duurzaam en diervriendelijk alternatief voor vlees van geslachte dieren. Creatief directeur Koert van Mensvoort snapt niet waarom het kweekvlees van Just door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wordt tegengehouden. “Vaak is de NVWA veel te laat, nu komen ze te snel in actie en vertragen de introductie,” zegt hij tegen Nieuwsuur. Hij start daarom een petitie.

Novel food

Volgens het ministerie ligt het niet zo eenvoudig. “Om kweekvlees op de markt te kunnen brengen, moeten producenten aantonen dat hun product absoluut veilig is voor menselijke consumptie.” Het ministerie ziet het als ‘novel food’ en wil eerst een uitgebreid onderzocht voordat het op de markt gebracht kan worden.

Dit onderzoek loopt via de ‘novel food verordening’ die voor de hele EU geldt. Nadat het onderzoek is afgerond, moet de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA de resultaten eerst beoordelen. En daarna moeten de Europese lidstaten nog stemmen of het product kan worden toegelaten op de EU-markt. Hiervoor is nog geen aanvraag gedaan meldt het ministerie aan Nieuwsuur.

Documentaire Vleeskwekers

VPRO zendt zondag 27 mei via het programma Tegenlicht de documentaire Vleeskwekers uit. Het programma belicht zowel de voor- als tegenstanders van kweekvlees. “Kweekvlees is werkelijkheid. Het is er en we kunnen het maken. De vraag is: willen we het ook?”

Reactie toevoegen

 
Lees ook
2021

2021

Af en toe heb je van die momenten dat je jezelf opeens met een soort schok realiseert dat de tijd vliegt. Welnu, dat had ik afgelopen week. Ik was op dinsdagochtend boerenkool aan het inscheppen (jawel, dat staat er echt) en toen bedacht ik me dat ik veertig jaar geleden op dinsdagochtend drie koeien moest uitbenen.

Trend biedt kansen en elke slager reageert er anders op

Trend biedt kansen en elke slager reageert er anders op

Wat worden de trends van 2021? En in hoeverre maakt de slager gebruik van trends in de branche? Terwijl de een zich volledig stort op nieuwe smaken, digitale mogelijkheden en een bezorgservice, profileert de ander zich door dat juist níet te doen.

Foodtrends in de slagerij

Foodtrends in de slagerij

Slager Josja Haagsma en foodtrendwatcher Marielle Bordewijk zien een aantal specifieke producttrends in de slagerij.