LTO en NAJK stoppen met overleg voermaatregelen

24 juli 2020 Pixabay

Beeld: Pixabay

De LTO en NAJK staken de gesprekken met het ministerie van LNV over de voerspoormaatregelen. Zij noemen het gesprek zinloos omdat de berekeningen van het PBL te laat klaar zijn. De organisaties voelen dat het ministerie het alternatieve plan niet serieus neemt.

Doorrekening

LTO en NAJK hebben geen vertrouwen in een werkbaar resultaat van het alternatief dat de melkveesector bood voor de plannen van minister Schouten. Het Planbureau voor de Leefomgeving komt eind augustus met doorrekeningen van het plan van de minister en het sectorplan. De maatregelen omtrent de eiwitbeperkingen in het veevoer moeten op 1 september ingaan. Volgens de boerenorganisaties biedt dat niet genoeg tijd om een constructief gesprek aan te gaan. Het heeft volgens dan ook geen zin om nu verder te praten.

Voerspoorbeleid

Het ministerie van LNV wil de laatste vier maanden van 2020 het eiwitgehalte in het voer van melkveeteelt verminderen. Het maximale eiwitgehalte verschilt per bedrijf, afhankelijk van de grondsoort en intensiteit. Hierdoor zou de uitstoot van stikstof in de vorm van ammoniak verminderen, wat op korte termijn ruimte moet opleveren voor de woningbouw. De boerenorganisaties noemen dit “een papieren juridische werkelijkheid” en een symbool voor “regelzucht, micromanagement en detailregelgeving”. De veeteeltsector bood een alternatief plan aan, van drie procent reductie van het ruw eiwitgehalte. Boeren zouden zelf kunnen bepalen waar ze in het rantsoen het eiwit reduceren. Het ministerie voor LNV noemt dit plan “onuitvoerbaar”.

Bron: LTO Nederland

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?