LTO Nederland: "Acties tegen boeren zijn we meer dan zat"

Screenshot bezetting boxtel_FB

Screenshot Facebook Activism on the road

Gisteren, 13 mei, bezetten internationale dierenactivisten een varkensstal in Brabant. Voorzitter Marc Calon van LTO Nederland laat weten dat de organisatie de acties tegen boeren meer dan zat is. LTO Nederland wil zo snel mogelijk overleg met de overheid.

Dierenactivisten van Meat the Victims vielen 13 mei rond de middag een grote varkensstal aan de Brede Heide in het Brabantse gemeente Boxtel binnen. Hiermee wilden ze aandacht vragen voor dierenleed in Nederland. Na uren onderhandelen begon de politie uiteindelijk om 22.00 met de ontruiming van de stal. Tientallen activisten werden opgepakt, omdat ze niet wilden vertrekken of zich niet konden legitimeren.

Volgens LTO Nederland is er al langere tijd een lastercampagne door extremistische dierenactivisten gaande tegen de Nederlandse veehouderij. Op de website staat: "We zijn de acties meer dan zat. In Nederland is demonstreren een goed recht. Ook tegen de veehouderij, maar bedreigen, intimideren, inbreken, insluipen en illegaal erven betreden accepteren we niet langer. Op een gegeven moment is het genoeg. En dat moment is bereikt. Het is ronduit schandalig wat er gebeurd.”

In januari werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin staat dat het bedreigen van boeren en hun families en het illegaal betreden van hun erf nooit mag en dat daar keihard tegen opgetreden moet worden. Calon wil zo snel mogelijk in overleg met minister Schouten (LNV) en minister Grapperhaus (Veilig en Justitie). “We rusten niet tot er een oplossing is en boeren en hun gezinnen zich weer gewoon veilig kunnen voelen op en rond hun erf. Boeren verdienen waardering en respect.”

Vanuit Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is verontwaardigd gereageerd op de gebeurtenissen in Boxtel. POV-voorzitter Linda Janssen noemt de bezetting op de website "intimiderend en volstrekt ontoelaatbaar."  

Minister Carola Schouten van LNV veroordeelde de acties. Op twitter noemde ze het onacceptabel dat een boerenbedrijf wordt bezet door de activisten. "Dit is een van de bedrijven die ons voorzien in ons dagelijks voedsel. Dat moeten zij kunnen doen zonder continu over hun schouder te hoeven kijken en geïntimideerd te worden."

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
‘Afrikaanse varkenspest grootste uitbraak van dierziekte ooit’

‘Afrikaanse varkenspest grootste uitbraak van dierziekte ooit’

Dat zei vorige week Dirk Pfeiffer, veterinair epidemioloog in Hong Kong, in The Guardian. Het bericht haalde zo ongeveer alle media. Eindelijk is de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest wereldnieuws.

Digitale herkenning van varkens maakt slachtblik overbodig

Digitale herkenning van varkens maakt slachtblik overbodig

Vandaag zijn de eerste varkens zonder slachtblik afgeleverd bij een slachterij in IJsselstein. Dit slachtblik is een verplicht oormerk wat moet aangebracht worden voordat een varken naar het slachthuis gaat. De identificatie-functie van het slachtblik wordt overgenomen door een digitaal oormerk wat het dier al direct na geboorte krijgt aangebracht.

Hamletz is Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2019

Hamletz is Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2019

Het duurzame varkensvleesmerk Hamletz won donderdag 28 maart de 24e editie van Agrarisch Ondernemer van het Jaar. Annechien, Menno, Detmer en Lizeth ten Have mogen zich Agrarisch Ondernemer van het jaar 2019 noemen. Zij kregen van juryvoorzitter Marc Calon in De Basiliek in Veenendaal de hoofdprijs uitgereikt, een cheque ter waarde van 12.500 euro.