LTO Nederland: "Acties tegen boeren zijn we meer dan zat"

14 mei 2019
Screenshot Facebook Activism on the road

Gisteren, 13 mei, bezetten internationale dierenactivisten een varkensstal in Brabant. Voorzitter Marc Calon van LTO Nederland laat weten dat de organisatie de acties tegen boeren meer dan zat is. LTO Nederland wil zo snel mogelijk overleg met de overheid.

Dierenactivisten van Meat the Victims vielen 13 mei rond de middag een grote varkensstal aan de Brede Heide in het Brabantse gemeente Boxtel binnen. Hiermee wilden ze aandacht vragen voor dierenleed in Nederland. Na uren onderhandelen begon de politie uiteindelijk om 22.00 met de ontruiming van de stal. Tientallen activisten werden opgepakt, omdat ze niet wilden vertrekken of zich niet konden legitimeren.

Volgens LTO Nederland is er al langere tijd een lastercampagne door extremistische dierenactivisten gaande tegen de Nederlandse veehouderij. Op de website staat: "We zijn de acties meer dan zat. In Nederland is demonstreren een goed recht. Ook tegen de veehouderij, maar bedreigen, intimideren, inbreken, insluipen en illegaal erven betreden accepteren we niet langer. Op een gegeven moment is het genoeg. En dat moment is bereikt. Het is ronduit schandalig wat er gebeurd.”

In januari werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin staat dat het bedreigen van boeren en hun families en het illegaal betreden van hun erf nooit mag en dat daar keihard tegen opgetreden moet worden. Calon wil zo snel mogelijk in overleg met minister Schouten (LNV) en minister Grapperhaus (Veilig en Justitie). “We rusten niet tot er een oplossing is en boeren en hun gezinnen zich weer gewoon veilig kunnen voelen op en rond hun erf. Boeren verdienen waardering en respect.”

Vanuit Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is verontwaardigd gereageerd op de gebeurtenissen in Boxtel. POV-voorzitter Linda Janssen noemt de bezetting op de website "intimiderend en volstrekt ontoelaatbaar."  

Minister Carola Schouten van LNV veroordeelde de acties. Op twitter noemde ze het onacceptabel dat een boerenbedrijf wordt bezet door de activisten. "Dit is een van de bedrijven die ons voorzien in ons dagelijks voedsel. Dat moeten zij kunnen doen zonder continu over hun schouder te hoeven kijken en geïntimideerd te worden."

Altijd op de hoogte blijven?