‘Maaltijdservice starten? Begin niet zomaar met koken’

2 juli 2020 Ellen Weber

Bij Slagerij Beerens draait het niet alléén om de verkoop van vlees. De Eindhovense slagerij en traiteur verkoopt zo’n duizend kant-en-klaarmaaltijden per week. Door de coronacrisis loopt de bezorgservice beter dan ooit. Eigenaar Theo Beerens vertelt het verhaal achter het succes.

Sinds de winkelverbouwing in 2011 werkt Beerens met koks, die met verse ingrediënten maaltijden bereiden. De slager besloot de maaltijden aan te bieden vanwege de toenemende behoefte aan gemak. “Iedereen vindt stoofvlees lekker, maar bijna niemand maakt het nog omdat het wat meer tijd kost. Klanten kiezen voor vlees dat snel klaar is, zoals worst, een tartaartje of biefstuk. Riblappen, sukade- en stooflappen verkoop ik nog maar weinig, terwijl dat vlees natuurlijk ook aan het rund zit. Als ik dat vlees ook wil verkopen, moet ik zélf stoofvlees gaan maken,” bedacht Beerens. Een slimme zet. De slager, die al langere tijd bami en nasi verkocht, voegde ook het stoofvlees toe aan zijn assortiment. En nog een paar populaire gerechten, zoals varkenshaas in roomsaus en kipkerrie. “Mensen begonnen in de winkel steeds vaker om maaltijden te vragen en zo sloop het er langzaam in. Inmiddels hebben we twee koks in vaste dienst en verkopen we ongeveer duizend maaltijden per week.”

Klanten kunnen altijd vragen om de beroemde gehaktballen

Aan de linkerkant van de winkel staat een zelfbedieningsmeubel met kant-en-klare maaltijden van 500 gram: voor de klanten die snel geholpen willen worden. “Denk aan mensen die na hun werk van de fiets springen en weinig tijd hebben om te eten, omdat ze daarna nog gaan sporten.” Hier vind je de combinaties die veel verkocht worden. Als je doorloopt, kom je bij de vitrine. Daar kunnen de klanten zelf hun maaltijd samenstellen. Ze kunnen kiezen uit vijf soorten aardappel, meerdere vleesgerechten en verschillende soorten groente. Allemaal vers en gezond. Per seizoen heeft de slagerij een ander menu, met daarop een aantal blijvers. Klanten blijven nu eenmaal altijd vragen om de beroemde gehaktballen, waarmee de slager ooit een prijs won. Vooral de Hollandse keuken loopt goed, met zomerse stamppotten en vlees naar keuze. En niet te vergeten: de asperges. Daarnaast zijn er nog ovenschotels en mediterrane gerechten, zoals spaghetti Bolognese, lasagne en risotto. Wat het hele jaar door goed loopt is de Aziatische keuken. Denk aan Chinese gerechten zoals babi pangang of foe yong hai met nasi of bami. Als extraatje is er nog iedere week een wisselende maaltijd.

Lees het hele verhaal in Vlees+ editie 4/5, deze ligt 14 augustus op de mat. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af voor de kennismakingsprijs van €49,95 voor 1 jaar en ontvang nummer 4/5 gelijk in augustus.

Altijd op de hoogte blijven?