Medewerkers van Cargill leggen werk neer

cargill

Sinds het middaguur van maandag 18 januari liggen de vier Nederlandse fabrieken van Cargill stil. Vakbonden FNV en CNV riepen de staking uit en eisen onder meer 5% loonsverhoging.

FNV en CNV zeggen dat Cargill misbruik maakt van de coronapandemie door te claimen dat er daardoor geen financiële ruimte is. Dit, terwijl het bedrijf over boekjaar 2019/2020 een winst van 3,5 miljard dollar haalde, volgens het persbericht van de vakbonden een van de hoogste winsten ooit.

Sinds 31 juli 2020 is er geen cao voor de circa 600 Cargill-werknemers. FNV diende destijds een voorstel in en er zijn gesprekken gevoerd met de voedingsmiddelenproducent. Tot een akkoord kwam het niet, want het bod dat Cargill eind december deed was volgens FNV 'volstrekt onvoldoende'. 

Cargill bood een loonsverhoging van 3,5% met een looptijd van anderhalf jaar (een jaarlijkse stijging van zo'n 2,3%). De FNV-leden wezen dit bod af en stemden in met een staking gedurende onbepaalde tijd, waar ook CNV-leden aan meedoen. De vakorganisaties eisen een nieuwe overeenkomst met een loonsverhoging van 5% en een looptijd van een jaar. Daarnaast willen de vakbonden onder meer een aanvulling op het inkomen tot 100% bij gebruikmaking van aanvullend geboorte- of adoptieverlof en eisen ze dat het sociaal plan, dat op 31 december 2020 afliep, met minimaal drie jaar wordt verlengd. 

Medewerkers van de fabrieken in Amsterdam, Rotterdam, Bergen op Zoom en Sas van Gent staken 'in principe voor onbepaalde tijd'. Gedurende de acties overleggen de vakbonden voortdurend met de leden over het vervolg.

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Meer over
Lees ook
Nieuwe cao voor het Slagersbedrijf

Nieuwe cao voor het Slagersbedrijf

Er is een nieuwe cao voor het slagersbedrijf. Dat meldt KNS op de site. De nieuwe cao, die KNS samen met FNV en CNV Vakmensen vaststelde, heeft een looptijd van 1 oktober 2017 tot en met 31 december 2018. De belangrijkste wijzigingen zijn: De lonen stijgen met 1,75 procent. De koudetoeslag gaat per 1 februari naar €9,80 bruto per week. Per 1 juli...

Akkoord over nieuwe cao vleeswarenindustrie

Akkoord over nieuwe cao vleeswarenindustrie

Er is een onderhandelingsakkoord over een nieuwe cao voor de vleeswarenindustrie. Daarom gaat de geplande landelijke staking van vandaag (12 december) niet door. Ook worden de diverse stakingen door het hele land beëindigd bij onder andere Stegeman, Zwanenberg en Ter Beke. Loonsverhoging en Ploegentoeslag De nieuwe cao loopt met terugwerkende kracht...

Staking werknemers vleeswarenfabrieken

Staking werknemers vleeswarenfabrieken

Werknemers van diverse vleeswarenfabrieken van Zwaneberg, Stegeman en Terbeke hebben woensdagmiddag 6 december het werk voor onbepaalde tijd neergelegd. De onderhandelingen over een nieuwe CAO liepen eerder vast. FNV en CNV kondigden eerder al acties aan. Het werk is neergelegd in de fabrieken in Wijhe, Almelo, Raalte, Deventer, Lichtenvoorde, Wijchen,...