Meer dan 40 procent van de Belgen wil kweekvlees proberen

Meer dan 4 op de 10 (42 procent) Belgen zijn voorstander van kweekvlees. In Vlaanderen ligt dat aantal zelfs op 4,7. Dat blijkt uit een onderzoek door dierenrechtenorganisatie GAIA

Door redactie Foodlog

In het kader van de nieuwe campagne tegen het slachten van dieren, hield de organisatie een enquête onder 1.001 Belgen. 

Dierenwelzijn en milieubewustzijn blijken de belangrijkste redenen om kweekvlees te eten. Van de respondenten wil 57 procent kweekvlees consumeren omdat het hen in staat stelt echt vlees te eten zonder dierenleed; 52 procent denkt dat kweekvlees beter is voor het milieu.

39 procent van de ondervraagden zegt kweekvlees te zullen kopen als het niet duurder is dan vlees van geslachte dieren. 24 procent is bereid om tot 10 procent meer te betalen voor kweekvlees.

Dat de prijs een belangrijke factor is, ontdekten vorig jaar ook al Zwitserse wetenschappers. Zolang kweekvlees duurder blijft dan regulier vlees, zal het vooral een nicheproduct blijven voor consumenten die dierenwelzijn en ecologie voorop zetten, klonkt het destijds.

In 2013 werd de eerste, buitengewoon kostbare kweekvleesburger als een proof of concept gemaakt. Sindsdien zijn producenten zoals de Nederlandse Mosa Meat (makers van de eerste kweekvleesburger) druk bezig met het ontwikkelen van kweekvlees voor consumenten. 

Mosa Meat en het Amerikaanse Memphis Meats willen hun eerste producten op de markt brengen vanaf 2021. Eerst zullen ze de producten op kleine schaal verkopen. Het kweekvlees zal vanaf 2025 beschikbaar zijn in de grote distributie.

Reactie toevoegen

 
Meer over
Lees ook
Nooit meer slachten - Paul Shapiro

Nooit meer slachten - Paul Shapiro

Paul Shapiro onderzoekt de ontwikkeling van de kweekvleesindustrie. Als deze industrie haar doelen behaalt, kan deze volgens Shapiro grote problemen de wereld uit helpen. Shapiro verkent de stand van zaken: hoe is de industrie ontstaan, hoe staat zij er nu voor en welke uitdagingen komt ze nog tegen.

Minister Schouten: ‘Kweekvlees is een Novel Food en moet langs de EFSA’

Minister Schouten: ‘Kweekvlees is een Novel Food en moet langs de EFSA’

In een wereld waarin de vleesvervangers je om je oren vliegen, lijkt de marktintroductie van kweekvlees helemaal niet zo ver weg. Maar uit de kamerbrief van vandaag van minister Schouten blijkt dat het toch nog even kan duren voordat dit type product in de supermarkt ligt.

Is kweekvlees echt beter voor het klimaat?

Is kweekvlees echt beter voor het klimaat?

Kweekvlees, vlees dat in een laboratorium uit een enkele dierlijke stamcel wordt, opgekweekt is niet zo milieuvriendelijk als gedacht. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van John Lynch en Raymond Pierrehumbert van de Universiteit van Oxford. “Er is recent veel belangstelling voor kweekvlees en veel artikelen benadrukken dat het vervangen van...