CBS: 'Minder groentewinkels en slagers'

Ontwikkeling-speciaalzaken-2007-2017-17-06-01

Speciaalzaken in etenswaren hebben zich sinds 2007 verschillend ontwikkeld. Waar sommige winkels de concurrentie met supermarkten verliezen, zijn andere juist aan een opmars bezig. Het aantal kaas-, vis- en natuurvoedingswinkels neemt toe, terwijl het aantal groentewinkels en slagers afneemt. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Speciaalzaken in etenswaren

Het aantal kaaswinkels is de afgelopen 10 jaar met 27,4 procent gestegen en zijn er nu 35 procent meer viswinkels. Het aantal winkels in natuurvoeding en buitenlandse voeding nam toe met ongeveer 18 procent. Meer het aantal groentewinkels daalde met bijna 30 procent. Ook het aantal slagers en poeliers daalde, met bijna 19 en 12 procent.

Het aantal kaaswinkels in Nederland nam toe van 475 in 2007 naar 605 in 2017. Die stijging vond vooral de laatste jaren plaats. Sinds 2014 kwamen er per saldo 80 kaaswinkels bij. In Amsterdam was de grootste stijging te zien. Daar zijn nu 55 kaasspeciaalzaken. Dit is 80 procent meer dan in 2007. In de hoofdstad zijn relatief veel toeristen, die kaas graag als souvenir meenemen.

  • [caption id="attachment_44643" align="alignleft" width="500"] Bron: CBS[/caption]

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Variëren met wokschotels

Variëren met wokschotels

Van meerdere collega’s hoor ik dat kant-en-klare maaltijden al zorgen voor meer dan de helft van hun omzet. De slagerij wordt steeds meer een maaltijdwinkel. De consument wil kwaliteit en gemak en dat kunnen wij, als ambachtelijke slagers, bieden. Voor dit nummer heb ik een wokschotel gemaakt: eenvoudig te maken, presenteert mooi, een hoge winstmarge...

Smokey shoarmaspies

Smokey shoarmaspies

Epos inspireert de slager met verrassende recepten, zoals dit recept voor Smokey shoarmaspies.

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

Annemarie Heikoop (20) was van plan om met kinderen te gaan werken na haar opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW). Haar bijbaantje bij Keurslagerij Beverdam in Rijssen gooide die plannen om. Annemarie vond het werk in de slagerij zo leuk dat ze er haar fulltimebaan van maakte en sinds september volgt ze ook een opleiding bij SVO vakopleiding food.