Meer uitbraken voedselinfecties geregistreerd

29 september 2016

Het aantal geregistreerde uitbraken van voedselinfecties en ‑vergiftigingen is in 2015 toegenomen. Volgens de NVWA komt dit grotendeels doordat toen, in tegenstelling tot in 2014, alle niet-anonieme meldingen van uitbraken van twee of meer zieken bij de NVWA zijn opgenomen in de registratie, ongeacht of op desbetreffende locaties onderzoek werd gedaan naar ziekteverwekkers.

In 2015 zijn in totaal 406 uitbraken gemeld met 1.850 zieken. Dit staat in het rapport ‘Registratie van voedselinfecties en -vergiftigingen in 2015’ van het RIVM en de NVWA. In 2014 waren er 207 uitbraken gemeld met 1.655 zieken.

Het norovirus blijkt nog steeds de belangrijkste veroorzaker van voedselgerelateerde uitbraken, gevolgd door Salmonella en Campylobacter.

Onderschatting

De registratiecijfers zijn afkomstig van de NVWA en de GGD’s. Dit jaar zijn alle niet-anonieme meldingen van uitbraken van twee of meer zieken bij de NVWA in de registratie opgenomen. In voorgaande jaren zijn alleen meldingen gerapporteerd als daarna bij de desbetreffende locaties onderzoek werd gedaan naar ziekteverwekkers. Alle meldingen worden samengevoegd en als één geheel geanalyseerd door het RIVM.

Volgens de NVWA geeft de nieuwe, geïntegreerde aanpak een duidelijker beeld van de mate waarin uitbraken van voedselinfecties en -vergiftigingen in Nederland voorkomen en de trend daarin door de jaren heen. Lang niet iedereen die ziek wordt na het eten van besmet voedsel meldt zich bij de huisarts of de NVWA. De genoemde getallen zijn daarom een onderschatting van het werkelijke aantal voedselinfecties en -vergiftigingen. Naar schatting worden jaarlijks ongeveer 700.000 mensen in Nederland ziek door het eten van besmet voedsel.

Altijd op de hoogte blijven?