Minder kalveren en varkens geslacht tijdens coronacrisis

30 juli 2020 Pixabay
Foto: Pixabay

Het afgelopen kwartaal zijn er minder kalveren en varkens geslacht. Vanwege het coronavirus moesten verschillende slachthuizen de deuren sluiten vanwege uitbraken onder het personeel. Daarnaast nam ook de vraag naar varkens- en kalfsvlees af. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het tweeede kwartaal van 2020 werden 59.000 kalveren geslacht, dat is een daling van 14 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal geslachtte varkens, zo'n 400.000, daalde met 11 procent. In juni leek volgens de onderzoekers het aantal slachtingen weer te stabileren.

De oorzaak zoekt het CBS bij de coronacrisis. Half maart moest de horeca de deuren sluiten. Hierdoor nam de vraag naar varkens- en kalfsvlees af. Daarnaast viel ook de export terug.

In mei en juni hadden verschillende slachthuizen te kampen met een uitbraak van het coronavirus onder het personeel. Diverse slachthuizen, waaronder de vestigingen van Vion in Boxtel en Groenlo en de vestiging van Van Rooi Meat in Helmond, moesten de deuren sluiten, de capaciteit terugschroeven of dieren elders slachten. 

Wel werden er in deze periode meer geitenbokken geslacht. Ook de vraag naar geitenvlees nam af. Daarom maakten veel geitenboeren de keuze om de bokjes eerder naar de slacht te sturen en te laten verwerken tot dierenvoer.

Altijd op de hoogte blijven?