Minister Schouten: ‘Kweekvlees is een Novel Food en moet langs de EFSA’

2 mei 2019 Dominique Vrouwenvelder

In een wereld waarin de vleesvervangers je om je oren vliegen, lijkt de marktintroductie van kweekvlees helemaal niet zo ver weg. Maar uit de kamerbrief van vandaag van minister Schouten blijkt dat het toch nog even kan duren voordat dit type product in de supermarkt ligt.

Sinds het eerste kweekvleespatent in 1999 zijn er veel technologische ontwikkelingen geweest waardoor marktintroductie van kweekvlees steeds dichterbij komt. Door middel van een kamerbrief brengt minister Schouten de Tweede Kamer op de hoogte van de huidige wetgeving die komt kijken bij kweekvlees.

Kweekvlees wordt door de Europese Unie gezien als een Novel Food, en om zo’n product op de markt te brengen moet er een aanvraag worden gedaan bij de European Food Safety Authority (EFSA). Zij beoordelen dan de voedselveiligheid. De minister schrijft in haar brief: ‘Voor mij staat voorop dat kweekvlees in het kader van de voedselveiligheid alleen op de markt kan komen wanneer een producent een Novel Food-aanvraag heeft ingediend en deze succesvol is doorlopen.’

Nederlandse markt

In Nederland probeerde de Amerikaanse producent Just. zijn eerste kweekvleesproduct begin 2018 op de markt te brengen. De ministeries Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) staken daar destijds een stokje voor. Schouten: ‘Vanuit VWS is duidelijk gecommuniceerd dat kweekvlees een Novel Food betreft en dat elke onderneming die een kweekvleesproduct op de markt wenst te brengen, een Novel Food-aanvraag bij de European Food Safety Authority dient in te dienen in het kader van de voedselveiligheid.’

Technologische ontwikkeling

‘Op technologisch gebied moeten nog flinke stappen genomen worden voordat verantwoorde productie een feit is, vooral in de opschaling van de productie’, schrijft Schouten. Daarnaast vraagt ze zich hardop af wat de Nederlandse consument van kweekvlees vindt.

Op dit moment is er nog geen enkel bedrijf wat een kweekvleesproduct op de markt heeft. Eerder schreven we al dat het Nederlandse bedrijf Mosa Meat rond 2021 het kweekvlees bij de consument wil hebben.

Bron: EVMI

Altijd op de hoogte blijven?