Minister Schouten zal veestapel niet halveren

rundveehouderij

Minister Carola Schouten (LNV) heeft dinsdag in haar toespraak tot de demonstrerende boeren op het Malieveld in Den Haag beloofd dat er geen halvering van de veestapel komt zolang zij minister is. 

Ze nam daarmee afstand van het advies van de commissie-Remkes. Die adviseerde vorige week het kabinet om de veestapel fors in te krimpen om de stikstofuitstoot in natuurgebieden te verlagen. Ook D66-Kamerlid Tjeerd de Groot voerde het woord, maar veel boeren keerden hem de rug toe. De Groot pleitte onlangs openlijk voor een halvering van de veestapel.

Schouten refereerde verschillende keren aan haar eigen landbouwachtergrond. ‘Ik weet dat het hard werken is op een boerderij, maar ook hoe mooi het is.’ 

FNV Voedingsindustrie maakt zich ook zorgen. Bij inkrimping van de veestapel valt een deel van het aanbod voor de vleessector weg en vervallen banen. John Klijn, bestuurder FNV Voedingsindustrie: ‘Als de overheid boeren uitkoopt, betalen ze dan ook voor compensatie voor vleeswerkers die hun baan verliezen?’ FNV Voedingsindustrie wil in dat geval dat de overheid de sociale gevolgen daarvan opvangt. Dat kan door compensatie, of bijvoorbeeld een bijdrage voor omscholing of het begeleiden naar ander werk.

 

Reactie toevoegen

 
Dossiers