Mkb-ondernemers kunnen vanaf 21 maart TEK aanvragen
Op 21 maart vanaf 9:00 uur opent de regeling Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK). Tot en met 2 oktober kunnen mkb-ondernemers deze tijdelijke steunmaatregel aanvragen.
De energiekosten rezen het afgelopen jaar de pan uit. Daarom kwam de overheid met de regeling Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) om ondernemers uit het mkb te steunen. Deze tijdelijke steunmaatregel is gericht op ondernemers waarvan de energiekosten een relatief groot deel uitmaken van de omzet, zoals bakkers, slagers en kleine brouwers.
TEK-regeling aanvragen
Vanaf 21 maart om 9:00 uur tot en met 2 oktober 17:00 uur kunnen ondernemers uit het mkb deze regeling aanvragen. De aanvraag kan nu al online voorbereid worden.
Mkb-ondernemers die in aanmerking willen komen voor de regeling moeten aan een aantal eisen voldoen. De regeling is voor mkb-bedrijven met maximaal 250 medewerkers en een jaaromzet van maximaal 50 miljoen euro; het bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel; de energiekosten vormen minimaal 7 procent van de omzet; de onderneming heeft een zakelijk energiecontract en het gaat hierbij niet om een vast contract waarin lagere leveringstarieven zijn afgesproken dan de drempelprijs (€ 0,35 per kWh voor elektriciteit en € 1,19 per m3 voor gas).
Berekening energiekosten
Voor de TEK wordt in drie stappen berekent of een ondernemer aan die 7 procent voldoet.
- RVO gebruikt een schatting van het jaarverbruik van de netbeheerder: het standaardjaarverbruik (SJV) in m3 gas en de standaardjaarafname (SJA) in kWh elektriciteit.
- RVO rekent met een gemiddelde prijs van energie, de zogeheten modelprijs (van het 4e kwartaal van) 2022. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft deze vastgesteld op € 2,41 per m3 gas en € 0,59 per kWh elektriciteit.
- Aan de hand van de omzetgegevens over het jaar 2022 uit de aangiften omzetbelasting stelt RVO vast of de energiekosten minimaal 7 procent van de omzet zijn.
Ga naar de website van RVO voor meer informatie en om de aanvraag voor te bereiden.
Reactie toevoegen
Dossiers
Meer over
Lees ook
Variëren met wokschotels
Van meerdere collega’s hoor ik dat kant-en-klare maaltijden al zorgen voor meer dan de helft van hun omzet. De slagerij wordt steeds meer een maaltijdwinkel. De consument wil kwaliteit en gemak en dat kunnen wij, als ambachtelijke slagers, bieden. Voor dit nummer heb ik een wokschotel gemaakt: eenvoudig te maken, presenteert mooi, een hoge winstmarge...
Smokey shoarmaspies
Epos inspireert de slager met verrassende recepten, zoals dit recept voor Smokey shoarmaspies.
‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’
Annemarie Heikoop (20) was van plan om met kinderen te gaan werken na haar opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW). Haar bijbaantje bij Keurslagerij Beverdam in Rijssen gooide die plannen om. Annemarie vond het werk in de slagerij zo leuk dat ze er haar fulltimebaan van maakte en sinds september volgt ze ook een opleiding bij SVO vakopleiding food.