Mogelijk listeria in vleesproducten van Deen Supermarkten

31 oktober 2018

Deen Supermarkten heeft via de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit een veiligheidswaarschuwing afgegeven voor de Duitse biefstuk, tartaar en verschillende soorten Filet Américain. De producten zijn mogelijk besmet met listeria. Consumptie kan maag- en darmklachten tot gevolg hebben en kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Listeria bacterie

Listeria bacteriën komen overal in de natuur voor. Eén soort, Listeria monocytogenes kan een voedselinfectie veroorzaken. De kans hierop is is klein. Jaarlijks zijn er ongeveer zeventig tot honderd besmettingen. Maar een infectie kan een zeer ernstig verloop hebben, vooral bij zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem.

Risicoproducten zijn vooral langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten volgens het voedingscentrum. Dit zijn bijvoorbeeld gerookte vis, zachte schimmelkazen en gekookte, gesneden vleeswaren. Listeria vermenigvuldigt zich in een vochtige omgeving, maar overleeft ook droge omstandigheden en in de diepvries. In tegenstelling tot andere bacteriën kan listeria groeien in een koud en vochtig klimaat zoals de koelkast.

Recall Vleesproducten Deen

Tijdens een kwaliteitscontrole kwam de supermarktketen erachter dat een aantal vleesproducten mogelijk besmet zijn geraakt. De supermarkt vraagt hun klanten de volgende producten terug te brengen naar de winkel:

  • Duitse biefstuk XL: 1 stuk en 2 stuks
  • Duitse biefstuk: 2 stuks
  • Tartaar XL: 1 stuk en 2 stuks
  • Tartaar: 1 stuk en 2 stuks

met houdbaarheidsdatum t/m 1 november

  • Filet Americain 100 gram, 160 gram
  • Filet Americain peper: 160 gram
  • Filet Americain met ui: 110 gram

met houdbaarheidsdatum t/m 31 oktober

Altijd op de hoogte blijven?