Na actie Stichting Agri Facts stelt PBL cijfers klimaatwinst bij

vleesconsumptie

Na actie van Stichting Agrifacts stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de cijfers over de klimaatwinst die gepaard gaat met halvering van de vleesconsumptie bij. Halvering van de vleesconsumptie in heel Europa leidt tot een vermindering van broeikasgassen van 2 tot 4 procent, afhankelijk van de vleessoort die men laat staan (kip, varken of rund).

Aanvankelijk begrootte het PBL de klimaatwinst op 25 tot 40 procent minder broeikasgassen. Nadat Stichting Agri Facts het bureau had verzocht de foutieve berichtgeving te corrigeren omdat het anders een juridische procedure zou beginnen, stelde het PBL deze bij naar 9 procent. Deze kwam kwam Stichting Agrifacts opnieuw in actie en sinds 10 januari staan de juiste cijfers op de website van PBL.

Stichting Agri Facts is enerzijds blij met het bereikte resultaat en de relatief vlotte aanpassing van de cijfers door het PBL. Anderzijds ziet STAF ook de schadelijke gevolgen van deze grote onzorgvuldigheid van het PBL, door veel te hoge broeikasgascijfers voor vleesconsumptie naar buiten te brengen.

John Spithoven, voorzitter van STAF: “Het maakt nogal wat uit of je politiek en samenleving voorhoudt dat halvering van de vleesconsumptie 25–40 procent óf 2–4 procent minder broeikasgassen oplevert. Aan cijfers van het PBL wordt door politiek en samenleving veel waarde gehecht, daarbij is het PBL door de Rijksoverheid aangewezen als rekenmeester voor de uitwerking van het Klimaatakkoord. Wij moeten er dan wel op kunnen vertrouwen dat óók de cijfers over de land- en tuinbouw zorgvuldig tot stand zijn gekomen en met diezelfde zorgvuldigheid zijn gerapporteerd. Dat was hier beslist niet het geval.”

 Dit is ook doorgedrongen tot de politiek. Kamerlid Helma Lodders van VVD zegt op twitter dat ze Kamervragen gaat stellen over de veronderstelde onzorgvuldigheid van het Planbureau.

 

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Nederlandse vleesconsumptie licht gestegen

Nederlandse vleesconsumptie licht gestegen

Tegen de algemene verwachtingen in zijn we in Nederland in 2016 niet minder, maar zelfs iets meer vlees gaan eten.  Door Dick Veerman - Foodlog De dalende trend in de Nederlandse vleesconsumptie waarvan inmiddels algemeen wordt uitgegaan, wordt niet bevestigd door 2016. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker...

‘Vion heeft woeligste jaren achter de rug’

‘Vion heeft woeligste jaren achter de rug’

Twee jaar geleden trad de Vlaming Francis Kint aan als CEO van Vion Food Group, de op-een-na grootste vleesproducent van Europa. Hij was de vijfde CEO in even zoveel jaren. Maar vanaf volgend jaar verwacht Kint weer een positief bedrijfsresultaat, zegt hij in een interview in het Belgische blad Knack. De 15.000 aandeelhouders - de leden van landbouworganisatie...

‘Randstad eet rund en biologisch, platteland varkensvlees’

‘Randstad eet rund en biologisch, platteland varkensvlees’

Albert Heijn constateert regionale verschillen in de Nederlandse vleesconsumptie, zegt Distrifood, en past zijn assortiment naar lokale voorkeuren aan. In het westen van het land zijn rundvlees en biologisch vlees populair. Consumenten in het oosten eten liever varkensvlees en in het noorden kopen klanten grotere verpakkingen. Daarop speelt de supermarktketen...