Natuurcentrum Arnhem roept rundvlees terug vanwege dioxine

Lakenvelder_pixabay

Foto: Pixabay

Juli 2020 berichtten we over het terugroepen van Wildernisvlees vanwege te hoge concentraties dioxine. De oorzaak was vervuild bodemslib. Nu heeft Natuurcentrum Arnhem hetzelfde probleem. Ook zij roepen een partij rundvlees terug vanwege een beperkte overschrijding van de toegestane gehaltes dioxine.

Natuurcentrum Arnhem is een stichting die onder andere de educatieve Stadsboerderijen Presikhaaf en De Korenmaat beheert. De stichting heeft ook verschillende runderen, namelijk zwart-witte Lakenvelders, Blaarkoppen en Brandroden. Deze grazen op verschillende plaatsen in de stad, waaronder de Arnhemse Uiterwaarden.

Vanwege berichten over de mogelijke negatieve effecten van natuurbegrazing voor de voedselveiligheid besloot de stichting om het vlees van de pas geslachte runderen te laten onderzoeken. Uit de testen van laboratorium Eurofins bleek dat het dioxinegehalte in het vlees iets hoger ligt dan is toegestaan. De oorzaak van de besmetting is vermoedelijk vervuild bodemslib van de rivier. Dit slib bereikt bij hoogwater de uiterwaarden waar de runderen grazen. Op deze wijze krijgen de dieren de schadelijke stof binnen.

Het vlees met een met houdbaarheidsdatum tussen 29 oktober 2021 en 21 november 2021 dat via de boerderijwinkels wordt teruggeroepen. Volgens de stichting is er nog weinig vlees verkocht aan particulieren. "Wij zijn erg geschrokken van dit bericht", meldt de stichting op de website. "Juist omdat gezond voedsel hoog in ons vaandel staat. We spannen ons als stichting iedere dag in voor een groene en duurzame stad en daarom is de uitslag van deze test extra zuur."

Bron: Natuurcentrum Arnhem

NB Het beeld is afkomstig uit de beeldbank Pixabay, en is niet een van de runderen van Natuurcentrum Arnhem.

 

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Vion presenteert nieuw assortiment diepvriesproducten

Vion presenteert nieuw assortiment diepvriesproducten

Vion brengt met het label Cool Cuts een nieuw assortiment diepvriesproducten op de markt. Het assortiment bestaat uit gerijpt rundvlees van het premiummerk Goldbeef en is afgestemd op de horeca en andere grootverbruikers, en op de detailhandel.  Premium Beef Het vlees is afkomstig van het Simmentaler rund en het ras Holstein Friesian. “Vion...

Voedingscentrum: mannen moeten minder vlees eten

Voedingscentrum: mannen moeten minder vlees eten

Het Voedingscentrum is een campagne gestart die mannen moet stimuleren minder vlees te eten. Vaker kiezen voor peulvruchten, noten en ei levert winst op voor je gezondheid én het milieu, zo stelt de campagne ‘Er is meer dan vlees’. De campagne moedigt mannen aan hun vleesconsumptie te halveren. In de campagne worden peulvruchten,...

Jan Zandbergen brengt Uruguayaans Wagyu op de markt

Jan Zandbergen brengt Uruguayaans Wagyu op de markt

Onder de naam Churrua biedt Jan Zandbergen Uruguayaans Wagyu op de markt. Dit merk bestaat uit een assortiment graangevoerd Hereford en Angus rundvlees uit Uruguay. Het Charrua Wagyu-vlees is onderverdeeld volgens de Ausmeat Marbling Scores. Om de kwaliteit te garanderen neemt Zandbergen alleen Wagyu vlees met de score 4-5, 6-7 en 8-9. Charrua Wagyu-vlees Wagyu...