Nederland Vleesland start abri-actie ‘Dit is geen vleesreclame!’ in Haarlem

28 september 2022 Redactie Vleesmagazine

De gemeente Haarlem is van plan om reclames voor vlees in de openbare ruimte verbieden vanwege de impact van het product op het klimaat. Naar verwachting zijn er vanaf 2024 geen reclames voor vleesproducten meer te zien in de stad. Organisatie Nederland Vleesland start daarom met een abri-actie: “Dit is geen vleesreclame!”

Het initiatief wil met de abri-actie een tegengeluid laten horen, met een knipoog, maar ook serieus. “Het eten van vlees wordt met dit verbod onterecht in het verkeerde hokje geplaatst”, schrijft Nederland Vleesland. “Vlees is voor alle leeftijden een belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen en past uitstekend in een gezond en gevarieerd eet- en leefpatroon.”

Op de abri’s in Haarlem hangen daarom posters met de leus: “Dit is geen vleesreclame!”, met daarbij een afbeelding van een broodje hamburger waarvan de hamburger onzichtbaar is gemaakt door een zwarte balk. Nederland Vleesland vraagt om een genuanceerder beeld rondom vlees. De organisatie schrijft op de website: “De Nederlandse vleessector is terughoudend in het voeren van promotie of het maken van reclame: daar gaat het ons niet om: goede wijn behoeft geen krans…. Maar vanuit Nederland Vleesland willen wij wel het eigen verhaal over de hoge voedingswaarde en de relatief lage milieudruk onder de aandacht brengen. Het publiek verdient een genuanceerder beeld dan wat zo vaak voorgeschoteld wordt door minderheden van verklaarde tegenstanders. Vleesconsumenten willen hun eigen weging en bewuste keuzes blijven maken. Een reclameverbod past daar gewoon niet bij.”

Bron: Nederland Vleesland

Altijd op de hoogte blijven?