Nederlander eet vaker vleesloze maaltijd

18 juni 2015

Nederlanders zeggen steeds meer flexitarisch te eten. 55 procent van hen eet drie dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Zij kiezen voor alternatieven als vis, ei, champignons of peulvruchten.

Dat blijkt uit onderzoek dat Motivaction heeft uitgevoerd in opdracht van het Voedingscentrum.

Duurzaam en gezond

Duurzame en gezonde voedselkeuzes blijken vaak samen te gaan, concludeert het Voedingscentrum. In sociale milieus waar men gezonder eet, is men ook vaker bezig met de duurzame kant van voedsel en het tegengaan van voedselverspilling.

‘Traditionele burgers’ (13 procent van de bevolking) eten vaker dagelijks fruit dan mensen uit andere sociale milieus. Ze eten vaak duurzaam, omdat ze zuinig in het leven staan. Zij verspillen bijna de helft minder dan gemiddeld.

Moderne burgerij: vaker vlees

22 procent van de Nederlanders valt in de categorie ‘Moderne burgerij’; zij eten relatief meer aardappel, iets minder groente en fruit en laten het vlees minder vaak weg bij de avondmaaltijd. De prijs van het eten is voor hen belangrijker dan de duurzaamheid. Zij maken zich dan ook relatief vaker zorgen over de prijs van gezond eten in de toekomst.

‘Kosmopolieten’ (‘open, kritische wereldburgers’) en  ‘Postmaterialisten’ (‘maatschappijkritische idealisten’) eten juist meer groente dan gemiddeld en staan vaker open voor alternatieve vleesvervangers als zeewier, algen, insecten en kweekvlees.

‘Gemaksgeoriënteerden’ eten relatief weinig groente en vaker dan gemiddeld dagelijks chips (meerdere handjes).

Regionale verschillen

Gelderlanders blijken vaker vegetariër te zijn: 11 procent tegenover het landelijk gemiddelde van 3 procent. En in Noord-Holland zijn inwoners vaker (28 procent) bereid om in de toekomst vlees af en toe te vervangen door zeewier, dan in de rest van Nederland (18 procent).

Altijd op de hoogte blijven?