Nederlanders geven meer geld uit aan goed vlees

12 oktober 2020 Nice to Meat
Foto: Nice to Meat

Sinds de start van de coronacrisis geven Nederlanders meer geld uit aan goed vlees, gemiddeld 10 procent meer. Dat blijkt uit cijfers van Nice to Meat. De horecaslager zoekt de verklaring in de coronacrisis. "Na maanden van lockdown en gesloten horeca verwent de consument zich met een beter en duurder stukje vlees. Niet alleen als er buiten de deur wordt gegeten, maar ook thuis." 

Volgens Nice to Meat besteden consumenten in Nederland nu gemiddeld 17 euro, een stijging van tien procent ten opzichte van vóór corona. "Wat mensen eten in een restaurant willen ze nu ook thuis op hun bord. We zien dat aan de explosieve stijging van de aankopen in onze webshop. Die loopt tegenwoordig achter de trends in de horeca aan", zegt Mikel Pouw, directeur van Nice to Meat.

Koninklijke Nederlandse Slagersbond (KNS) ziet hetzelfde gebeuren bij slagerijen. “Onze leden ervaren dat er veel meer vraag is naar luxer vlees. Thuis uit eten is populair en dat zie je terug in de aankopen bij de slager”, zegt KNS-directeur Marian Lemsom.

Verschuivingen in de top 100

De top 100 van Nice to Meats meest populaire vleesproducten laat opvallende verschuivingen zien. Zo is bacon uit de top 10 gevallen. Normaal gesproken is dit product bij toeristen topfavoriet bij het ontbijt. Maar doordat de hotellerie in de Randstad zwaar is getroffen door de coronacrisis is er minder vraag. En dat terwijl de traditionele luxe vleesproducten de sterkste stijgers zijn in deze top 100. Prime Rib USA: van plaats 141 naar plek 33. De exclusieve Tomahawk-steak klimt van plek 121 naar 24. Creekstone Black Angus ossenhaas stijgt van plek 71 naar 54. Het meest opvallend is de toename van de consumptie van het meest exclusieve vlees dat er zo’n beetje te koop is, de Niku Tori van Japans wagyu. Deze delicatesse stijgt met stip van plek 743 naar de 32e plaats.

Tournedos

“Ongekend”, zegt Pouw. “In onze 127-jarige geschiedenis hebben we dit nog nooit meegemaakt.” De top 10 is verder redelijk stabiel, de tournedos staat onveranderd op nummer één, mede door het grote succes van de biefstuk in jus. “De eerste plaats van de tournedos vieren we met een ode aan de biefstuk. Daarom hebben we onder anderen een speciale biefstukkaart ontwikkeld met alle bereidingen van de biefstuk van de haas die er zijn, bijvoorbeeld de Stroganoff en Rossini. Ook de Hollandse biefstuk krijgt volop aandacht: denk aan de biefstuk in jus en de biefstuk met sambal.”

Luxe vlees

De oorzaak voor de stijging van luxe vleesproducten ligt volgens Pouw bij de coronacrisis. “Mensen kiezen minder voor goedkoop en meer voor de luxere delen en de luxere rassen. Na de maanden van lockdown, restaurantsluitingen en corona-ellende, kiest de consument voor betere producten waar de herkomst van bekend is. Wij zijn daar blij mee. De consument is op zoek naar een steeds betere kwaliteit en het verhaal achter het vlees. Wij leveren die kwaliteit met heel veel informatie over de herkomst."

Veganburger

Verder opvallend in de top 100 van Nice to Meat: de opmars van de vegetarische hamburger zet onverminderd door. De vegan Red Carrot SPARC hamburger stond vorig jaar nog op een bescheiden 87e plek. De veganburger stijgt naar de 42e plek.

Nice to Meat

Nice tot Meat is de oudste horecaslager van Nederland met een  webshop voor de consument. Het familiebedrijf heeft ongeveer 1000 klanten in Nederland. Nice to Meat bedient onder anderen toprestaurants Vermaat Groep, Inter Scaldes, Rijks Restaurant, Parkheuvel, en tophotels als Hotel Okura Amsterdam, Chateau Neercanne en De L’Europe Amsterdam.

Altijd op de hoogte blijven?