Nieuw Nederlands instituut voor voedselveiligheid

Wageningen Food Safety Research (WFSR)

RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vormen vanaf 1 juni 2019 een nieuw instituut. Deze nieuwe organisatie krijgt de naam Wageningen Food Safety Research (WFSR) en maakt onderdeel uit van Wageningen University & Research. Op 14 januari 2019 werden de papieren ondertekent die de samenvoeging officieel bekrachtigen.

Wageningen Food Safety Research (WFSR)

Door het samenvoegen van beide organisaties ontstaat volgens het persbericht "een unieke kennisinstelling voor de voedsel- en voederveiligheid in Nederland. Het nieuwe instituut kan de laboratoriumondersteuning voor de NVWA en de rijksoverheid effectiever en kennisintensiever uitvoeren. Door deze samenvoeging wordt de kennis op het terrein van voedsel- en voederveiligheid en voedselfraude vergroot. Wageningen Food Safety Research is een steunpilaar bij incidenten en crises voor de NVWA, de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Volksgezondheid, Welzijn en Sport en speelt een rol bij milieu-incidenten en (voedsel)vergiftigingen. Daarnaast functioneert WFSR tevens als nationaal en Europees referentielaboratorium."

De organisaties verwachten dat het nieuwe instituut de activiteiten als internationaal gerenommeerd onderzoekscentrum verder kan uitbouwen door de bundeling van krachten. Het RIKILT (230 medewerkers) en het Laboratorium voor Voeder- Voedselveiligheid (130 medewerkers) zitten al geruime tijd in hetzelfde gebouw op de Wageningen Campus en werken al nauw samen. Het politieke besluit tot samenvoeging werd in juni 2018 met een kamerbrief van de ministers van LNV en MZS bekrachtigd.

Dossiers

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Betere hygiëne in slachthuizen

Betere hygiëne in slachthuizen

De NVWA-naleefmonitor voor slachthuizen moest vooruitgang brengen bij de door schandalen geplaagde vleessector. De hygiëne in de roodvleesbranche is sindsdien op veel punten verbeterd. Aandachtspunten zijn vervuilde karkassen en verontreinigde veevervoermiddelen.

‘Pink Slime’ mag voortaan ‘gemalen rundvlees’ heten

‘Pink Slime’ mag voortaan ‘gemalen rundvlees’ heten

Het werd bekend onder de naam 'pink slime' en betekende bijna het einde van de Amerikaanse vleesverwerker Beef Products Incorporated (BPI). Die hield vol dat er niets mis was met het product. Sinds kort mag het als 'ground beef' op de markt gebracht worden. Er is namelijk echt niets mis mee. Door Cécile Janssen - Foodlog Afgelopen december...

Celstraffen en geldboetes voor paardenvlees-fraudeurs

Celstraffen en geldboetes voor paardenvlees-fraudeurs

Afgelopen vrijdag werd de directeur van slachthuis Van Hattem uit Dodewaard veroordeeld voor 324 dagen celstraf, waarvan 180 voorwaardelijk. De rechter beoordeelde hem als schuldig van valsheid in geschrifte. In zijn slachthuis werden in 2012 en 2013 honderden pony’s geslacht en verwerkt tot ‘rundvleesproducten’. De rechtbank...