Nieuw voedselveiligheidsinstituut van start

bacterie-1

Maandag 3 juni was de officiële opening van het nieuwe instituut Wageningen Food Safety Research, dat op 1 juni 2019 officieel van start ging.

Wageningen Food Safety Research (WFSR) is het nieuwe instituut voor voedselveiligheid in Nederland. De nieuwe organisatie is een samenvoeging van RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- en Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). WFSR is onderdeel van Wageningen University & Research. Aan de samenvoeging ging een jarenlang proces vooraf.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) onderstreept in een videoboodschap hoe belangrijk de veiligheid van voedsel en diervoeders is. Het nieuwe instituut moet zeker stellen dat burgers en overheid kunnen vertrouwen op laboratoriumonderzoek van de hoogste kwaliteit.

In het persbericht omschrijft WUR het WFSR als een 'unieke kennisinstelling': 'WFSR is een unieke kennisinstelling voor de voedsel- en voederveiligheid in Nederland. Het nieuwe instituut kan de laboratoriumondersteuning voor de NVWA en de rijksoverheid effectiever en kennisintensiever uitvoeren. Door deze samenvoeging wordt de kennis op het terrein van voedsel- en voederveiligheid en voedselfraude vergroot. WFSR is een steunpilaar bij incidenten en crises voor de NVWA, de ministeries van LNV en Volksgezondheid, Welzijn en Sport en speelt een rol bij milieu-incidenten en (voedsel)vergiftigingen. Daarnaast functioneert WFSR als nationaal en Europees referentielaboratorium.'

Het nieuwe instituut kan zijn activiteiten als internationaal gerenommeerd onderzoekscentrum verder uitbouwen door de bundeling van krachten.

Het RIKILT (230 medewerkers) en het Laboratorium voor Voeder- en Voedselveiligheid (130 medewerkers) zitten al geruime tijd in hetzelfde gebouw op de Wageningen Campus en werken al nauw samen.

Bron: Foodlog

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
NVWA: Varkensvlees mogelijk besmet met Salmonella Goldcoast

NVWA: Varkensvlees mogelijk besmet met Salmonella Goldcoast

Zondag 2 december werd bekend dat de Belgische Voedselautoriteit FAVV was gewaarschuwd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) omdat een Nederlandse slachter met salmonella besmet vlees in België bleek te hebben afgezet. Gisteravond kwam de NVWA met het nieuws in Nederland naar buiten.  De NVWA heeft de bron van een...

Recall op Nederlands vlees in België vanwege salmonella

Recall op Nederlands vlees in België vanwege salmonella

Het Belgische voedselagentschap FAVV waarschuwt voor vleesproducten die gemaakt zijn met vanuit Nederland geleverd vers vlees. Twee vleesverwerkende bedrijven zijn geblokkeerd en consumenten worden opgeroepen gekochte producten terug te brengen. Er is geen sprake van ziektegevallen. Cécille Janssen – Foodlog Via het Europese waarschuwingssysteem...

Mogelijk listeria in vleesproducten van Deen Supermarkten

Mogelijk listeria in vleesproducten van Deen Supermarkten

Deen Supermarkten heeft via de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit een veiligheidswaarschuwing afgegeven voor de Duitse biefstuk, tartaar en verschillende soorten Filet Américain. De producten zijn mogelijk besmet met listeria. Consumptie kan maag- en darmklachten tot gevolg hebben en kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Listeria bacterie Listeria...