Nieuwe hygiënecode voor slagers- en poeliersbedrijf

slagerij Denemarken_Unsplash

Foto: Unsplash

Er komt een nieuwe hygiënecode voor het slagers- en poeliersbedrijf. De nieuwe code past beter bij het uitgebreidere assortiment van de slager en de poelier en borgt de voedselveiligheid van ambachtelijk bereide producten. Dat maakt Koninklijke Nederlandse Slagers bekend op de website.

De code is inmiddels door Regulier Overleg Warenwet (ROW) behandeld en momenteel worden de laatste wijzigingen doorgevoerd in overleg met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Als vervolgens de minister van Medische Zorg deze code heeft goedgekeurd, kan deze worden ingevoerd. Slagers en poelier die werken volgens deze nieuwe code voldoen aan de huidige wet- en regelgeving op het gebied van hygiëne.

De vorige Hygiënecode voor het Slagersbedrijf stamt uit 2010 en die voor poeliersbedrijf uit 2011. Deze komen met de invoering van de vernieuwde code te vervallen. Deze hygiënecode is bedoeld voor slagerijen en poeliers en andere vleesverkooppunten zoals boerderijwinkels en ambulante handel, inclusief kleine slachterijen en EG-erkende slagers- en poeliersbedrijven.

Eén code

Er is gekozen voor een gezamenlijke code voor slagers en poeliers vanwege de overeenkomsten in de processen. Dit betekent dat alle vorige codes vervallen en er één code komt die door zowel de slagers- als poeliersbranche gebruikt gaat worden. Hiervoor komt een overgangstermijn van 6 maanden. Deze gaat in zodra de nieuwe code van kracht wordt. Het is onbekend wanneer dat gaat gebeuren. 

Het assortiment van de slager en de poelier is de afgelopen jaren verbreed. De nieuwe code is daarom uitgebreid met onderwerpen zoals dry-aged vlees, vis, groente en de bereiding en verkoop van broodjes. Daarnaast is er meer aandacht voor het verwerken van wild en keukenprocessen als sous-vide bereiding. 

Ga voor meer informatie over de code en de invoering naar de website van Koninklijke Nederlandse Slagers.

 

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Variëren met wokschotels

Variëren met wokschotels

Van meerdere collega’s hoor ik dat kant-en-klare maaltijden al zorgen voor meer dan de helft van hun omzet. De slagerij wordt steeds meer een maaltijdwinkel. De consument wil kwaliteit en gemak en dat kunnen wij, als ambachtelijke slagers, bieden. Voor dit nummer heb ik een wokschotel gemaakt: eenvoudig te maken, presenteert mooi, een hoge winstmarge...

Smokey shoarmaspies

Smokey shoarmaspies

Epos inspireert de slager met verrassende recepten, zoals dit recept voor Smokey shoarmaspies.

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

Annemarie Heikoop (20) was van plan om met kinderen te gaan werken na haar opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW). Haar bijbaantje bij Keurslagerij Beverdam in Rijssen gooide die plannen om. Annemarie vond het werk in de slagerij zo leuk dat ze er haar fulltimebaan van maakte en sinds september volgt ze ook een opleiding bij SVO vakopleiding food.