Nieuwe hygiënecode voor slagers- en poeliersbedrijf

slagerij Denemarken_Unsplash

Foto: Unsplash

Er komt een nieuwe hygiënecode voor het slagers- en poeliersbedrijf. De nieuwe code past beter bij het uitgebreidere assortiment van de slager en de poelier en borgt de voedselveiligheid van ambachtelijk bereide producten. Dat maakt Koninklijke Nederlandse Slagers bekend op de website.

De code is inmiddels door Regulier Overleg Warenwet (ROW) behandeld en momenteel worden de laatste wijzigingen doorgevoerd in overleg met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Als vervolgens de minister van Medische Zorg deze code heeft goedgekeurd, kan deze worden ingevoerd. Slagers en poelier die werken volgens deze nieuwe code voldoen aan de huidige wet- en regelgeving op het gebied van hygiëne.

De vorige Hygiënecode voor het Slagersbedrijf stamt uit 2010 en die voor poeliersbedrijf uit 2011. Deze komen met de invoering van de vernieuwde code te vervallen. Deze hygiënecode is bedoeld voor slagerijen en poeliers en andere vleesverkooppunten zoals boerderijwinkels en ambulante handel, inclusief kleine slachterijen en EG-erkende slagers- en poeliersbedrijven.

Eén code

Er is gekozen voor een gezamenlijke code voor slagers en poeliers vanwege de overeenkomsten in de processen. Dit betekent dat alle vorige codes vervallen en er één code komt die door zowel de slagers- als poeliersbranche gebruikt gaat worden. Hiervoor komt een overgangstermijn van 6 maanden. Deze gaat in zodra de nieuwe code van kracht wordt. Het is onbekend wanneer dat gaat gebeuren. 

Het assortiment van de slager en de poelier is de afgelopen jaren verbreed. De nieuwe code is daarom uitgebreid met onderwerpen zoals dry-aged vlees, vis, groente en de bereiding en verkoop van broodjes. Daarnaast is er meer aandacht voor het verwerken van wild en keukenprocessen als sous-vide bereiding. 

Ga voor meer informatie over de code en de invoering naar de website van Koninklijke Nederlandse Slagers.

 

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
De finale van 2020

De finale van 2020

Er zijn al ongelofelijk veel columns geschreven over COVID-19 sinds begin maart van dit jaar. Alle scenario’s en do’s & don’ts zijn de revue al gepasseerd. Eigenlijk was mijn bedoeling om vanaf deze plek niet weer over corona te gaan schrijven.

“Van weekendhulp tot  mede-eigenaar slagerij’

“Van weekendhulp tot mede-eigenaar slagerij’

Op zijn vijftiende begon Koen Jager (29) aan de mbo 2-opleiding Productiemedewerker slagerij van SVO vakopleiding food. Dat ging niet vanzelf en zijn familie en vrienden zagen hem de handdoek al in de ring gooien. Maar Koen zette door, en met succes: hij rondde ook de twee vervolgopleidingen van SVO af en is nu mede-eigenaar van de slagerij waar hij...

Feestdagen

Feestdagen

Want als slager bent u natuurlijk al bezig met het assortiment van de komende maanden en alle planning die komt kijken bij de drukste tijd van het jaar. En dit jaar is alles – of in elk geval veel – bovendien anders dan anders.