NVWA: beter dierenwelzijn en slechtere hygiëne in pluimveeslachthuizen

20 september 2018

Grote pluimveeslachthuizen zijn beter gaan scoren op dierenwelzijn, maar zijn de hygiëneregels minder goed gaan naleven. Dat blijkt uit de naleefmonitor pluimveeslachthuizen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De regels voor dierenwelzijn worden over het algemeen goed nageleefd, concludeert de NVWA. Maar op hygienisch gebied valt nog het een en ander te verbeteren. Pluimveebedrijven zijn zich minder goed gaan houden aan de regels voor het reinigen en ontsmetten van transportmiddelen. Daardoor zouden besmettelijke dierziekten als de vogelgriep zich sneller kunnen verspreiden.

Ook het schoonhouden van ruimtes, machines en materialen en de persoonlijk hygiëne van medewerkers moet over het algemeen beter, zo zegt de NVWA. Wel doen bedrijven het beter als het gaat om het voorkomen van kruisbesmetting.

Gegevens individuele bedrijven

De NVWA maakt naast het algemene rapport ook de individuele inspectiegegevens van bij naam genoemde bedrijven bekend. De autoriteit hoopt dat de openbaarmaking van deze gegevens bedrijven meer stimuleert om de regels na te leven. In augustus deed de NVWA al hetzelfde met de inspectiegegevens van roodvleesslachthuizen. Drie van deze bedrijven tekende bezwaar aan op de publicatie van die gegevens en ontbraken nog aan het rapport. Nu zijn deze inspectiegegevens alsnog openbaar gemaakt.

Bron: EVMI

Altijd op de hoogte blijven?