NVWA: Regels goed nageleefd tijdens Offerfeest

6 augustus 2020
Foto: Pixabay

Over het algemeen zijn de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid goed nageleefd tijdens het offerfeest. Bij een slachterij werd de slacht tijdelijk stilgelegd vanwege de hygiëne en op twee boerenbedrijven werden illegaal geslachtte schapen aangetroffen. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Dierenartsen van de NVWA hielden toezicht op het slachten voor het Offerfeest bij de slachthuizen. "De regels voor dierenwelzijn werden goed nageleefd", zegt NVWA. "Bij een aantal slachterijen hebben medewerkers van de NVWA en de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) aanwijzingen gegeven op het gebied van hygiënisch werken. Bij een slachterij in de provincie Utrecht is het slachtproces tijdelijk stilgelegd, omdat de slachthygiëne niet naar behoren was. Pas nadat de slachthal was gereinigd kon het slachtproces op halve snelheid worden hervat."

Illegale slacht

Samen met de politie hield de NVWA extra controles gehouden op illegale slacht. "Naar aanleiding van anonieme meldingen zijn op twee locaties illegale slachtingen aangetroffen. Bij een schapenhouder in Zuid-Holland werden drie geslachte schapen gevonden. Deze man heeft een boete gekregen. De NVWA heeft bij een melkveehouder in Noord-Holland zes illegaal geslachte schapen aangetroffen. Er loopt nog een onderzoek, omdat de oormerken van de dieren die op het bedrijf staan niet in orde waren."

Vervoer

Tot slot hield de NVWA ook toezicht op het vervoer en troffen één overtreding aan. Een chauffeur vervoerde in de achterbak van zijn auto twee geknevelde schapen naar een slachthuis. "De NVWA maakt tegen de chauffeur een proces-verbaal op voor dierenmishandeling. Er wordt een rapport van bevindingen opgemaakt tegen de veehouder die de dieren heeft meegeven. Bij overige controles heeft de NVWA geen overtredingen aangetroffen", aldus NVWA.

Coronavirus

Dit jaar moesten de slachterijen ook aan de coronaregels voldoen. Zo moesten slachthuizen ervoor zorgen dat mensen niet tegelijk, maar verspreid hun vlees kwamen ophalen en moest de afstandsregel van 1,5 meter gehandhaafd worden. Hiervoor dienden de slachthuizen een plan in bij NVWA. Acht slachthuizen voldeden volgens NVWA niet aan de regels en mochten niet slachten. Twee slachthuizen, slachthuis Ipekci uit Harderwijk en slagerij Henk Worst uit Nijkerk spanden een kort geding aan en mochten toch halal slachten voor het Offerfeest.

Altijd op de hoogte blijven?