NVWA speelt sleutelrol in fipronilcrisis

15 augustus 2017

De berichtgeving rond fipronil in eieren en kip volgt elkaar voortdurend en in een rap tempo op. Wat vandaag wordt geschreven, is morgen weer achterhaald. Wel staat inmiddels vast dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een belangrijke rol speelt in het geheel.

In een Kamerbrief lieten de Nederlandse ministeries van EZ en VWS gisteren weten dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in november 2016 weliswaar al beschikte over een aanwijzing dat er fipronil in pluimveestallen zou kunnen zijn gebruikt, maar geen aanleiding had om daar nader onderzoek naar te doen. Het ministerie claimt dat onbekend was dat fipronil, een middel dat niet in stallen gebruikt mag worden, zich in eieren zou kunnen ophopen. Die conclusie werd mede getrokken op basis van risicobeoordelingen en steekproeven uit voorgaande jaren.

'Aantoonbaar onjuist'

Die uitspraak is volgens de hoogleraren Van den Berg en Rietjens 'aantoonbaar onjuist'. Van den Berg verwijst in de Volkskrant naar onderzoeksrapporten van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Het oudste daarvan stamt uit 2006. Het maakt duidelijk dat fipronil zich ophoopt in weefsel als dieren het binnenkrijgen. De EFSA geeft aan dat het middel "gemiddeld tot hoog persistent is." In lekentaal betekent dat: na behandeling van een stal door middel van spuiten, blijft het maanden hangen. In een later rapport uit 2014 staat expliciet dat rekening gehouden moet worden met de aanwezigheid van fipronil in producten als melk en eieren. Een Britse pluimveestudie uit 2008 heeft bovendien aangetoond dat het gif zich daadwerkelijk in kippeneieren ophoopt als de stof aan kippenvoer wordt toegevoegd. Rietjens geeft aan dat kippen pikken in hun behuizing en dus duidelijk is dat er een te verwachten risico was in met fipronil behandelde kippenstallen. De overheid handelde niet adequaat door geen metingen te doen, concluderen de beide toxicologen dan ook.

Gebrekkige communicatie

Inmiddels hebben de verantwoordelijke bewindslieden Martijn van Dam (EZ) en Edith Schippers (VWS) verklaard dat dat er in de communicatie vanuit de overheid zaken niet goed zijn gegaan.

Eerder deze week berichtte Foodlog over de verwarring op het gebied van toxicologie die in Nederland en België is ontstaan. De Belgische toxicoloog Jan Tytgat en Van den Berg wezen op geklungel met kennis en communicatie over fipronil en risico.

(Bron: Foodlog)

Altijd op de hoogte blijven?