Vlees wordt steeds duurzamer

Vlees wordt steeds duurzamer. Van de keurmerken in voeding is het Beter Leven-keurmerk de grootste stijger. Naast Beter Leven, horen ook Biologisch en UTZ tot de grootste keurmerken in voeding. Samen zijn ze in het eerste halfjaar van 2016 goed voor 80 procent van de totale omzet van producten met een keurmerk in supermarkten.

Toegenomen aanbod

Het marktonderzoeksbureau onderzocht producten met één of meerdere keurmerken als ASC, Beter Leven, Biologisch, Fair Trade/Max Havelaar, MSC, Rainforest Alliance, UTZ, LR en Milieukeur. Absoluut gezien behaalde Beter Leven de grootste groei. Dit komt vooral door het toegenomen aanbod aan vlees met 1-ster, en dan met name varkens- en kippenvlees. Bij varkensvlees kwam die groei vooral doordat regulier varkensvlees werd vervangen door vlees met één ster. Ook de omzet van producten met 2 en 3 sterren steeg fors in het eerste halfjaar.

Vis ook duurzamer

Vis wordt eveneens steeds duurzamer. De omzet van vis met ASC- en MSC-keurmerk in de supermarkten groeide met 39 procent. Vooral de omzet in verse vis, zoals zalm, met een duurzaamheidslogo nam toe. De groei komt vooral doordat supermarkten reguliere producten steeds vaker vervangen door duurzame alternatieven, waardoor dit aanbod uitgebreider wordt. Dit gebeurt mede door druk van actiegroepen. Daarnaast is er bij consumenten een groeiend bewustzijn over wat ze op tafel zetten. Dierenwelzijn en de herkomst van de producten spelen daarbij een grote rol.

1,3 miljard euro

De totale omzet van verkochte producten met een keurmerk in supers bedroeg bijna 1,3 miljard euro tegenover iets meer dan 1 miljard in het eerste halfjaar van 2015. Over het hele jaar 2015 bedroeg de omzet van duurzame producten bij supers ruim 2,1 miljard. Dat is 9,1 procent van de totale omzet in voeding in 2015.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
2021

2021

Af en toe heb je van die momenten dat je jezelf opeens met een soort schok realiseert dat de tijd vliegt. Welnu, dat had ik afgelopen week. Ik was op dinsdagochtend boerenkool aan het inscheppen (jawel, dat staat er echt) en toen bedacht ik me dat ik veertig jaar geleden op dinsdagochtend drie koeien moest uitbenen.

Trend biedt kansen en elke slager reageert er anders op

Trend biedt kansen en elke slager reageert er anders op

Wat worden de trends van 2021? En in hoeverre maakt de slager gebruik van trends in de branche? Terwijl de een zich volledig stort op nieuwe smaken, digitale mogelijkheden en een bezorgservice, profileert de ander zich door dat juist níet te doen.

Foodtrends in de slagerij

Foodtrends in de slagerij

Slager Josja Haagsma en foodtrendwatcher Marielle Bordewijk zien een aantal specifieke producttrends in de slagerij.