Overheid scherpt coronamaatregelen aan

24 maart 2020

De overheid heeft de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus aangescherpt. Dat maakten minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn gisteravond (23 maart) bekend tijdens een persconferentie.

Tijdens de personferentie hamerden de ministers erop dat mensen minimaal 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden en niet in groepen naar buiten mogen. De winkels blijven open, maar de winkeliers moeten wel garanderen dat mensen afstand van elkaar houden door bijvoorbeeld een deurbeleid. Ondernemers die hier niet aan voldoen kunnen een boete krijgen. 

Op de website van MKB-Nederland staat te lezen dat deze organisatie samen met VNO-NCW de afgelopen dagen intensief overleg hebben gevoerd met de overheid en met de detailhandel. "Er is een protocol in de maak om ervoor te zorgen dat mensen verantwoord kunnen blijven winkelen. De nieuwe afspraken worden de komende dagen verspreid onder de winkels."

Handhaving

Daarnaast worden alle bijeenkomsten, met uitzondering van begrafenissen en kerkelijke bruiloften, tot 1 juni verboden. Dit geldt nu ook voor bijeenkomsten met minder dan 100 mensen. Markten mogen nog wel doorgaan omdat deze op sommige plekken in het land een belangrijk onderdeel van de voedselvoorziening zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters maatregelen nemen zodat mensen voldoende afstand van elkaar kunnen houden. 

De handhaving wordt ook aangescherpt. Burgemeesters kunnen via een noodverordening makkelijker en sneller optreden. Zo kunnen ze gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is en locaties sneller sluiten. Ook kunnen er boetes uigedeeld worden aan mensen die geen 1,5 meter afstand houden en met meer dan drie mensen op straat zijn (gezinnen uitzonderd).

Alle maatregelen

Hieronder alle maatregelen nog een keer op een rij. 

  • Mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven en indien mogelijk thuiswerken. Ga alleen naar buiten voor werk, boodschappen of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen mag nog steeds, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar en vermijd sociale activiteiten. Thuis geldt maximaal drie mensen op bezoek en houd ook dan afstand. 
  • Bij verkoudheidsklachten moeten mensen thuis blijven. Krijgt iemand koorts dan moet iedereen in het huishouden thuisblijven, tenzij ze een criciaal beroep uitoefenen.. 
  • Verbod op alle bijeenkomsten tot 1 juni. Wat dit precies voor scholen gaat betekenen is nog niet bekend. Hierover is minister Slob nog in overleg. Vooralsnog zijn deze tot 6 april gesloten. 
  • Winkels en OV moeten maatregelen nemen zodat mensen afstand houden
  • Kappers, schoonheidsspecialisten en andere contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging zijn in elk geval tot 6 april gesloten. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
  • Horeca en eetgelegenheden blijven in elk geval tot 6 april gesloten. Dit geldt vanaf 24 maart ook voor casino's. Afhalen en bezorgen mag, zolang de afstand van 1,5 meter kan worden gegarandeerd,
  • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is, zoals parken en stranden. Daarnaast kunnen ze met een noodverordening sneller optreden en kunnen mensen of ondernemers een (hoge) boete krijgen.
Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?