Payroll groeit in derde kwartaal

2 november 2014

De werkgelegenheid in de payrollsector is in het derde kwartaal van 2014 gestegen. De omzet van de payrollbedrijven groeide in de maanden juli, augustus en september met 4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Dat blijkt uit de marktmonitor van de brancheorganisatie van payrollbedrijven, de VPO-Marktmonitor. De nieuwste cijfers op de payrollmarkt bevestigen een doorgroeiende vraag naar flexibiliteit op de arbeidsmarkt.

Deze marktcijfers passen in het beeld van de economie. “Het herstel zet zich gestaag door. Je ziet dat ook aan de cijfers van begin van het jaar tot en met september, namelijk 5 procent omzetgroei. Payrolling blijft een aantrekkelijke vorm van dienstverlening op de arbeidsmarkt. Dat is logisch, want payroll ontlast aan de ene kant ondernemers van grote werkgeversrisico’s. Aan de andere kant zorgen goede payrollorganisaties voor professioneel werkgeverschap voor medewerkers”, aldus voorzitter van de VPO, Jeu Claes.

Duidelijkheid over payrolling

De markt erkent de groeiende behoefte aan flexibiliteit en daarbij payrolling als flexvorm. Daarnaast zorgen recent verschenen uitspraken van verschillende hogere rechtsprekende instanties (het Gerechtshof) voor gewenste duidelijkheid over de juridische status van payrolling. Belangrijkste conclusie van de uitspraken is dat payrolling een geaccepteerde vorm van ter beschikking stellen van arbeid is zonder dat daar werving en selectie voor nodig is. Ook oordeelde het Hof dat de payrollwerkgever als juridisch werkgever wordt geaccepteerd.

Altijd op de hoogte blijven?